“Агрион Финанс” предлага лесни и достъпни кредити за земеделие по бърза процедура

- Г-жо Боянова, защо “Агрион” реши да започне да предлага кредити за фермери?

- Екипът на “Агрион” познава много добре сектора и пазара на земеделски активи в страната отвътре - освен, че купуваме и обработваме земя, произвеждаме земеделска продукция, отдаваме земя под наем и аренда.

Това ни позволи да изградим партньорски отношения с огромен брой фермери и арендатори и съответно да видим трудностите, пред които са изправени. В практиката си срещнахме доста случаи на клиенти, които не успяха да получат нужните им средства, когато им трябваха; такива, на които бяха обещавани едни условия, а накрая получаваха други; трети бяха ангажирани с изисквания и процедури, които трудно можеха да изпълнят, а имаше и хора, които събираха документи и справки, докато дълго планираните сделки не се реализираха.

Затова решихме да предложим нов модел на финансова услуга за земеделци, която съчетава целия натрупан опит и познания за земеделието на “Агрион” с работещите и наложени банкови практики.

От месец март дъщерната “Агрион Финанс” получи регистрация в БНБ за небанково дружество и вече отпуска кредити и лизинг за покупка на земеделска земя.

- Какви са основните продукти на новото дружество?

Предлагаме всички основни форми на финансиране, които са работещи и популярни на пазара: кредит за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земя. Но се различаваме от останалите дружества по това, че осигуряваме работеща алтернатива на традиционното финансиране на всеки земеделец и собственик на земя в страната при сходна на банковата цена, но при по-бърза процедура, минимална документация и без излишни условия и изисквания.

Нашите кредити са изцяло съобразени с особеностите на земеделския бизнес, със сезонността на работа и всички променливи в този сектор. Ние отпускаме разбираеми и практични кредити и лизинг по мярка на българския фермер.

- Какви са предимствата им спрямо традиционното финансиране?

- Отличителната им черта е бързината, с която реално средствата достигат до клиента - нещо изключително важно за динамичен бизнес като земеделието.

Ситуацията, в която е поставен българският фермер, е трудна. Той има нужда от пари навреме, отпуснати в точния момент. Затова сме разработили облекчена процедура за кандидатстване с много по-малко документация

Вместо традиционните кредитни продукти, чието отпускане отнема понякога месеци, при нас земеделците получават отговор и съответно желаните средства по сметката си в рамките на няколко дни без да губят време и усилия в събирането на документи и излишни посещения в офисите.

Освен това с натрупаната експертиза за пазара на земя правим реална и обективна оценка на заложените земеделски парцели.

Финансовите ни услуги са достъпни в националната верига от офиси - общо в 25 града в цялата страна, а екипът ни от висококвалифицирани специалисти е готов да осигури персонално и цялостно обслужване, 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Не изискваме подробни бизнес планове, поръчители, съдлъжници или други допълнителни обезпечения. Не събираме и такси за разглеждане и обработка на документи.

Всъщност фермерът не дължи нищо преди да бъде сигурен, че ще получи желаното финансиране

Всичко това дава възможност на клиентите да планират спокойно разходите си.

- Какви обезпечения приемате?

- Нашите заеми и лизинг са срещу обезпечение земеделска земя като достигат до 80% от пазарната ѝ цена

Традиционните кредитни институции обвързват продуктите си предимно със земеделската субсидия, а банките основно кредитират успешните фермери със сериозни обороти. В очите на банкерите този сектор изглежда по-рисков затова често за отпускането на кредити за малкия и среден бизнес се изискват допълнителни гаранции и обезпечения, които хората, работещи в земеделието не могат да осигурят.

С други думи, голямата част от фермерите трудно могат да си осигурят свежи пари за своето развитие, а понякога дори оцеляване. Няма банка в страната, която да е готова да даде кредит за земеделие на разумна цена само срещу една идея и заложена земя, колкото и добра да е тя. Дори купуването на машини и оборудване изисква сериозно обезпечение, а фермерите нямат кой знае какви допълнителни активи, които да заложат.

- Къде се предлагат вашите финансови продукти?

- Както споменах, ние сме осигурили национално покритие от офиси.

Освен това предлагаме да отидем при клиента като му гарантираме индивидуално и пълно обслужване. Работим заедно, буквално на “полето”, дори можем да извадим всички необходими документи от негово име, ако той желае.

И понеже познаваме особеностите на земеделската работа сме изключили излишната канцеларщина, бюрократизъм и чиновничество. За фермера остава единствено да продължи с това, което прави най-добре - да развива работещ бизнес.

- Какъв е средният размер на търсеното финансиране и има ли лимит?

- Всичко зависи от размера на самото земеделско стопанство. Докато има бизнеси, където са нужни повече оборотни средства, има и такива, където влагането на привлечен ресурс е въпрос на стратегия и преструктуриране. Затова и търсените кредитни продукти са в широк диапазон - между 20 000 лв. и 2 млн. лв.

Нямаме лимит и на отпусканите средства

Готови сме да подкрепим всеки земеделски проект, в който виждаме потенциал.

- Какви са целите на дружеството?

- Да бъдем водещата финансова институция, която работи изцяло за покриване на нуждите на целия земеделски бранш. На практика няма друга такава компания на пазара в момента, която да съчетава стабилността на голяма финансираща институция с олекотената структура и процедури на небанковите дружества.

Това ни позволява да бъдем още по-смели в амбициите си, като фокусът ни ще бъде върху оптимизация на начина за кандидатстване и моделите на финансиране.

Търсим стабилно налагане на пазара и изграждане на доверие с нашите клиенти. Искаме да гледат на нас като на сигурен и коректен партньор, който е близо до тях.

Държим клиентите да са доволни от услугата; да ни търсят и препоръчват; да знаят, че могат да ни се доверят и да разчитат на нас за всичко свързано с техния бизнес. Защото работещо и модерно земеделие не се прави, когато си сам.

Визитка:

Светла Боянова е изпълнителен директор на “Агрион Финанс” - специализирано дружество за кредитиране и лизинг за агросектора. Тя е родена в гр. Сливен. Притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол и по Маркетинг от Стопанската академия в Свищов. Кариерният ѝ път е изцяло свързан със сектор земеделие като от 2006 г. насам заема различни ръководни постове. Работи в компанията от 2013 г.