Качествено приготвеният сенаж е хранителен високоенергиен фураж за едър рогат добитък и за овце, който има редица предимства пред изхранването на сено. В сенажа се запазват максимално хранителните вещества, тъй като се намаляват загубите от оронване на листата, намалява се загубата на протеин, поддържа се по-висока масленост на млякото, процесите по прибиране и приготвяне на сенажа могат да се механизират в по-голяма степен.

Заготовката на сенажа зависи по-малко от климатичните условия, отколкото тази на сеното.

По хранителност сенажът прилича на изходната зелена маса. Приготвя се от всички видове растения, които се поддават на повяхване (независимо от съдържанието на захари в тях). Но най-подходящи за приготвяне на сенаж са: люцерна, детелина, високобелтъчните бобови треви грахово-овесени смеси и др.

Качеството на сенажа се определя не по-рано от 30-45 дни след залагането му по опредeлени критерии:

сенажът трябва да е ароматен, с леко фруктово ухание;

цветът му трябва да е зелен или сламено жълт;

влажността на сенажа не трябва да е над 55%;

съдържание на свободни мастни киселини в сенажа - до 1,5% от сухото вещество;

съдържание на сухо вещество в сенажа - до 40-45%;

съдържание на каротин в сенажа - 50 мг/кг и повече;

съдържание на влакнини в сенажа - 20% и по-малко;

съдържание на органични киселини в сенажа: маслена - 0%, винена - 40%, млечна - 60%;

киселинност на сенажа - рН 4,8-5,2;

калций в сухото вещество - от 1,5%;

кръмни единици в сенажа - 0,33-0,35.