Бенедикт Роденс, ФРГ

Много стопани, които притежават неголеми свинеферми, смятат, че отглеждането на животните на открито е рентабилно. Но то е свързано с определени трудности. Така например, ако през топлите дни могат да се видят радващи се на свободата си прасенца и спокойна, лениво изтегнала се свиня-майка, то в дъждовните и хладни дни същите те предизвикват съчувствие.

Освен това голяма част от храната е отнасяна от прелитащите птици. Във фермата в Стратмор, Шотландия, търсят пътища за разрешаване на тези проблеми.

Какви са предимствата на кръглите ферми

Заместник-управителят на фермата Катлийн Смартуейт разказва, че търсенето на нова система за отглеждане е продължило няколко години - стремежът бил да се използват ефективно отделенията за осеменяване и обработка, както и секциите за отглеждане на животните. Катлийн си спомня: “Когато за първи път видяхме кръглите краварници, веднага разбрахме, че тази система е подходяща и за нашите свине-майки.” За първи път сградите раундхауз са разработени за отглеждането на едър рогат добитък от месни породи

От 2009 г. във фермата Стратмор за отглеждане на свине-майки започват да се използват кръглите сгради на фирмата Roundhouse Building Solution. При новите свинарници благодарение на откритите стени и отвора на покрива вентилацията е много добра. Микроклиматът е почти същият като при отглеждане на открито. Тъй като до този момент не са се използвали подобни сгради за отглеждане на прасета, новаторските идеи се възприемат противоречиво. Във фермата боксът за фиксиране и последваща обработка на животните при осеменяването са заменени от зона за осеменяване в центъра на помещението. Достъпът до нея е осигурен от всички сектори. Друга особеност на новата ферма е, че стопаните са се отказали от зоната за хранене по външната стена на сградата, а спечеленото пространство е включено към зоната за почивка. Напразно бихте търсили хранилки в свинарника. Свинете получават палетирани комбинирани фуражи, които се разхвърлят направо върху сламата. Така се решава проблемът за свободния достъп на животните до храната.

Стопанството има сертификат от британската организация Freedom Food, която предписва пълен отказ от решетъчните подове при отглеждането на свине-майки, прасета и свине за угояване. Заради сертификата фермата получава допълнително към цената на месото по 10 пенса за килограм кланично месо

Това обяснява защо животните се гледат на слама. Всеки сектор има врата, през която може да влезе техника за почистване на торта.

Разбира се, не липсват и проблеми. В двете кръгли постройки във фермата са настанени 500 свине-майки, има зона за осеменяване и зона за изчакване. Първоначално осеменяването е било проблем, споделя Катлийн, тъй като е нямало оборудване за фиксация. С помощта на производителя “кръглият дом” е проектиран така, че свинете майки и работниците осеменители да се чувстват комфортно. Фермата работи на триседмичен производствен цикъл. Всеки четвъртък 95 свине-майки, от които са отнети прасетата, се прехвърлят за свободно отглеждане в кръглото помещение. От този начин на отглеждане стопаните не са искали да се отказват за периода до опрасването и при угояването. На следващия ден, до края на седмицата се извършва групово стимулиране за разгонване на женските, като се използват нерези.

Ден по-късно (в понеделник) се прави първото осеменяване, което се повтаря след 24 часа. Важно е свинете майки постоянно да имат интензивен контакт с нерезите. Ето защо около разположената в центъра зона за осеменяване има два нереза - те са отделени от свинята само от решетка. След осеменяването свинята майка се прехвърля в съседен сектор, около който са разположени боксове за мъжките животни. Според стопаните интензивният контакт действа на свинете майки успокояващо и подобрява резултата от осеменяването

Изкуствено се осеменяват до 88 на сто от свинете майки. За да се осигури висок процент на успешно осеменяване, два дни след второто осеменяване при свинете се пуска нерезът - той открива и покрива отново незаплодените. След пет седмици се прави ултразвуково изследване за бременност. Незаплодените свине-майки се бракуват.

Изводите

Кръглите постройки (раундхаус), използвани в свиневъдството, са достойна алтернатива на традиционните системи за отглеждане. Преимуществата на новата система са много, а най-важните са:

добра вентилация;

наличие на централна площадка за работа с животните;

достъп до всички сектори;

възможност за адаптиране към конкретни условия, в това число отглеждане на свинете-майки;

захранване на малките праденца;

финално угояване.

И не на последно място персоналът на фермата Стратмор оценява високо комфортните условия за работа.

Системата “Раундхаус” е разработена от Roundhouse Building Solutions, която притежава европейския патент за тези кръгли конструкции.

Според генералния директор на компанията Джеф Симпсън отглеждането на животните по тази система има редица преимущества. На първо място е чистият въздух.

И най-важното: в сравнение с традиционните свинарници се очаква по-голяма продуктивност и по-добро здраве на животните.

Освен това намаляват разходите за лекарства, а това означава икономическа ефективност

Друго преимущество е по-лесната и безопасна работа благодарение на наличието на централна зона.

Първото кръгло съоръжение е въведено през 2003 г. Оттогава броят им в Европа се е увеличил до 70. През последните години системата има все повече почитатели във Великобритания.

Днес компанията е насочила своето внимание към Централна Европа. Предлагат се два типа постройки:

RH 30 с диаметър 30 м и площ 730 кв м.

RH 45 с диаметър 45 м и площ 1882 кв. м.

Проектирането на раундхаус свинеферма има преимущества в сравнение с това при краварниците. При свинефермата няма обособени хранилки за силаж. Допълнителната площ може да се използва за разширяване на зоната за отдих на животните. Благодарение на това при RH 30 площта се увеличава от 720 на 910 кв. м.

Всички съоръжения на раундхаус имат еднаква конструкция на основата и покрива. Вътрешната планировка и разположението на оборудването могат да се проектират индивидуално в зависимост от вида на отглежданите животни и желанието на стопаните.

Например отглеждането може да е върху слама или върху решетъчни подове - частично или напълно.

Самото строителство не е сложно и много работи могат да се извършат, без да се ползва строителна организация. След наземната работа се заливат основите на фундамента за металните колони. След това в центъра се разполагат централните подпори. Следващ етап е опъването на платнения купол. Покривната конструкция се натяга с хидравлична преса и се разстила върху централната опора, привеждайки я в крайно положение. Следващите работни операции са:

фиксиране на външните стоманени опори;

бетониране на подовете;

разполагане на оборудването.

Всичко това трябва да се извърши при хубаво (сухо) време. Опитът във Великобритания показва, че системите "Раундхаус" са напълно подходящи и за по-тежки климатични условия. Например една такава установка в Шотландия успешно работи в район, където снежната покривка достига до 90 см

Около сградата може да се направи земен вал, който ще защитава животните от ветровете.

От страната на навяване се поставят и ветрозащитни решетки.