Европейската агенция по лекарствата (uropean Food Safety Authority - EFSA) препоръча да се забрани употребата на велактис по време на пресушаването на млечните крави. Научен доклад посочва опасни ефекти на продукта при кравите, включително залежаване и смърт. Велактис е лицензиран за употреба в Европа през декември 2015 г.

Препоръката бе направена след като от 319 млечни крави, третирани с велактис, 208 от тях получиха увреждания 24 часа след употребата на препарата. Общо 71 крави са умрели вследствие на употреба на препарата, повечето от тях след залежаване.

След като експерти на Европейската агенция по лекарствата (The European Medicines Agency - ЕМА) направиха оценка на вредните последствия, те препоръчват продуктът да не се използва, докато не се появи нова информация, която да сочи, че ползите надвишават рисковете. Като предпазна мярка експертите препоръчват велактис да се спре от пазара в ЕС. Някои държави членки на ЕС вече забраниха употребата му чрез националните си законодателства.

Препоръките на ЕМА ще бъдат изпратени на Европейската комисия за вземане на решение, валидно за всички държави-членки на ЕС.