Британската писателка Джени Чандлър (Jenny Chandler), известна, благодарение на своите кулинарни курсове, книги и блог наречен “Аз ям предимно бобови” - "Тhe mostly been eating" (получава се игра на думи : еднаквото звучене на думата "bean" - боб и "been" - форма на глагола "to be"),обича зърненобобовите.

Този факт не убягва от вниманието на ФАО, и миналия месец Организацията по прехрана и земеделие към ООН, назначи Чандлър за свой Специален посланик през Международната година на зърненобобовите култури в Европа. Неотдавна тя даде интервю на старшия специалист към Регионалното отделение на ФАО за Европа и Централна Азия Шарон Ли Коен (Sharon Lee Cowan):

- Учуди ли Ви факта, че бяхте назначена за Специален посланик?

- Наистина бях изненадана, но в същото време за мен това е голяма чест... Така ще имам по-големи възможности посланието ми да стигне до широката общественост.

- Нека за малко да се върнем в самото начало. Що е то бобова култура?

- Има техническо определение за тези продукти, но въобще говорим за фасул, леща, грах, нахут и други подобни продукти.

- Явно, Вашата дружба с тези култури е започнала отдавна?

- Да, но не още от детството. Когато бях малка, за мен беше истинско наказание да ям зърненобобови. Но когато бях студентка пътешествах до Испания и Южна Америка бобовите там бяха съществена част от ежедневното меню и аз просто се влюбих в тях.

После работих като главен готвач на италиански кораб. Италианците наистина много обичат варивата и умеят да ги приготвят. Когато се върнах (във Великобритания), се почувствах задължена да "проповядвам" употребата на зърненобобови.

Разбрах, че са вкусна, евтина, здравословна и достъпна храна.

По-късно разбрах и за още едно предимство на тези варива: те помагат за екологичната устойчивост.

- Вие си сътрудничите с движението "Понеделник без месо". Вегетарианка ли сте?

- Аз не съм вегетарианка, но наистина мисля, че е добре да употребяваме по-малко месо. Моята диета в голямата си част е основана на растителна храна, при това аз се старая да консумирам месо само един път в седмицата. Аз не разбирам, защо трябва да се яде месо в такива количества, при постоянно растящото население на Земята.

- Какво може да убеди хората да похапват повече зърненобобови и по-малко месо?

- Ако повечето от авторите, пишещи за храна и ресторанти, започнат да убеждават хората да не възприемат месото , като основна храна, това ще помогне. Мисля, че ако настоятелно съветвате хората да правят нещо, те трудно ще го възприемат. Йотам Оттоленги (Yotam Ottolenghi), невероятно влиятелен лондонски рестьорантьор, казва, че сме длъжни да вдъхновяваме, а не да диктуваме.

- Например?

- Вземете най-лесното - Dhal (индийска супа от бобови растения) с джинджифил и чесън. Това ястие не струва почти нищо и има безкраен брой варианти. Опитайте да добавите синапено семе и малко разтопено масло, или, кимион и чили. Вкусът е чудесен и не престава да ме учудва. Ястието е толкова обикновено и в същото време изключително вкусно.

- Възможно ли е да се готвят ястия от бобови култури във "висшата кухня"?

- Разбира се. Например от лещата с билки, става чудесен сос за рибата на скара. Това е едно изискано блюдо.

- Други идеи?

- Нахутът е любимото ми бобово растение. Тъй като аз го открих за себе си в Испания, обичам да го овкусявам с малко чоризо. Харесва ми да го комбинирам и с различни интересни съставки: подправки, сирене.

За салата обичам да използвам малко варен боб, който се загрява в тиган с чесън и зехтин.

- Доколкото разбрах, 10-годишната Ви дъщеря също готви.

- Дъщеря ми обича бобовите растения, защото ги яде още от ранна възраст.

Едно от любимите й ястия, което си приготвя сама, е канелони или черен боб с царевица, риба тон, нарязан червен или зелен лук, зехтин и оцет.