Любомир Коралов Вайкендорф - София

Практиката е доказала,че междинните култури са твърде съществен източник на възможности за увеличаване на приходите на земеделските стопани. Не заемат самостоятелна площ и не се губи реколтна година. Те потискат плевелната растителност, подобряват почвената структура, оптимизират торовите норми и водят до положителен икономически ефект и подобряване на почвеното плодородие в дългосрочен план.

Те имат за цел да опимизират почвообработките, а не да ги увеличават. При тяхното активно прилагане се пести и гориво, и резервни части. Реално разходите за тези култури се изплащат краткосрочно, а ползите стават дългосрочни. Те са твърде важни и полезни, практикувани в Европа и Америка, но пренебрегвани от голяма част от стопаните в България преди въвеждането на изискванията от ЕС за ЕНП.

Всичко това беше достатъчно основание и причина екипът на голямата фирма за внос на семена от Австрия ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ, воден от инж. агр. ЕВЕЛИНА МАРИНОВА, да акцентира върху тези култури при изготвянето на програмата за десанта на 30 наши зърнопроизводители във владенията на ЗААТБАУ ЛИНЦ. Преди няколко броя на вестника разказахме за този австрийски гранд в семепроизводството.

Сега ще навлезем в света на междинните култури, предлагани от Заатбау, както това направиха, гостите от България. Нека припомним, че от тях портфолиото на Лидер Консултинг включва фуражна ряпа АННА, мелиоративна фуражна ряпа ФОРЦА, бял синап КАРНЕЛА и всички видове бобови, елда, фацелия, техническо сорго-метла, професионални смески и т.н. Иначе казано, плевенската фирма предлага на фермерите всичко за всеки почвен тип и сеитбооборот.

Поводът за голямото пътуване на българските фермери в Австрия беше Открития полски ден на Заатбау Линц - доста мащабно събитие. По същество край село Вайкендорф в този юнски ден се състоя традиционният богат и разнообразен международен агропанаир

Там беше представена както елитната семенарска селекция и продукция на Заатбау, така и най-модерна агротехника и системи за растителна защита на световни компании. Нашите топпроизводители видяха на живо, върху около 30 опитни полета, резултатите от работата на селекционерите и производителите на Заатбау. Ето какво сподели Евелина Маринова пред българските земеделци, повечето от които вече имат на своите ниви посеви с марката на австрийския семенарски лидер:

- Това, което най-много интересуваше повечето хора от нашата група са междинните култури, с които разполага Заатбау и как те се развиват при местните условия. Всъщност по въпроса за междинните култури ние в България работим още от 2014 г. С навлизането на зелените плащания този въпрос става все по-актуален. Ето защо тук се постарахме да намерим отговори на всички питания в тази област с помощта на нашите колеги от Заатбау- и в теорията, и в практиката.

Т.е. визуално разбирате как изглеждат тези култури, въпреки че тук на демонстрационното поле парцелите не са големи по площ. Вие виждате какво представляват те. До скоро ние в България сме го обяснявали само на теория.

От миналата година засяхме при наши партньори някои от тези култури. Но не като смески, както се практикува в Европа, а като отделни култури. Както постъпихме с фуражната ряпа, която е една от основните култури в нашия списък.

Нещо повече, тук в парцелките, вие участниците в нашето пътуване, вече пряко и нагледно разбирате какви са тези смески, за които става дума и вече знаете, че това са култури, които ще ви свършат добра работа и ще имате съществена полза, беше убедителна г-жа Маринова.

В такъв смисъл и в такава посока беше и мнението на БОЖИДАР МИТОВ, известен зърнопроизводител от Търговище, Агробизнесмен на България за 1997 г., който отбеляза:

- От това много навременно и нужно за българското земеделие пътуване в света на семената на Заатбау ми харесаха много неща. Организацията на Лидер Консултинг беше без грешка, всичко беше на ниво. Програмата беше богата на събития- семинари, професионално изложение на семенарската къща, техника, растителна защита, агроаксесоари. Но най-важното бе, че бяха набелязани няколко съществени за нас теми, по които получихме обилна информация. Видяхме редица новости в семепроизводството. Нещо, което конкретно ме интересуваше бяха междинните култури и смески от тях. В тази област ние в България сме още новаци

Има да се работи доста сред нашите фермери. И това е едно благородно задължение на Лидер Консултинг. Всичко, което тук видяхме и чухме за растенията от междинните култури ни обогатява като опит и някои от нас, които правим първи стъпки в тази зона. Всички, които планираме да заложим опити с едни или други междинни култури, научихме много важни неща за това как и какво се прави с тях. Разбира се, обърнах внимание и на някои много хубави сортове пшеница като Албертус и Урбанус. Но внимателно огледах и представените междинни култури, от които евентуално да използвам нужните ми смески. Това, което видях тук стои доста добре, харесаха ми и ще правя опити с редица от тях. Но ще ми трябва допълнителна информация, преди да започна да ползвам мащабно тази нова технология и новите култури, нужни за нея. Трябва ми още опит, има какво да се работи и разчитам на

Лидер Консултинг да ми съдейства в това отношение. Още повече, че по тази тема няма много места у нас и в Европа, където да се научи нещо за същината на междинните култури. А в полетата на Заатбау нещата са ясни и много ми помагат за моите планове. Тук ни предложиха всичко на едно място: и информационна цялост, и много добри условия за работа. Защото това не беше разходка, въпреки че можахме да видим и някои от чудесата на Виена. Оттук взехме доста нови идеи и всеки сподели с другите от групата по нещо. Мисля, че и малко да се доближим към истината е полезно, бе категоричен г-н Митов.

Всъщност всички участници в този малък български агро десант в страната Заатбау бяха единодушни, че са достигнали до много истини на Открития полски ден на австрийската семенарска къща.

Така смята и МИТКО ГОСПОДИНОВ, арендатор от с. Славеево, Добричко. Той също е убеден, че при новите изисквания към земеделието в ЕС междинните култури ще заемат значително място в сеитбооборотите

Това е добър стимул да се сее фуражен грах, разбира се, ако има и добра реализация. Това е проблемът в България сега. А земеделците ни могат да разчитат на Лидер Консултинг да им предложи такъв, изпитан и с доказана ефективност, грах от портфолиото на Заатбау. Сигурен съм, посочи той, че в съвсем близко бъдеще сортовете на Лидер-а ще бъдат добре приемани на пазара и ние ще можем да ги използваме.

- Ето Митко говори за граха в портфолиото на Заатбау и работата на Лидер Консултинг. И ние сме се обърнали към една култура, с който отдавна се занимаваме, се присъединяват към разговора БОРИСЛАВ и МИЛЕНА ГОРАНОВИ, които гледат 10 000 дка със зърнени култури в землището на Кнежа. Идеята ни за участие в това много интересно пътуване дойде от соята. Искахме да набележим нови сортове и технологии за отглеждането им. Така че, видяхме много неща, почерпихме много идеи, ще направим конкретни стъпки.

Но имаше и още една тема, която ни вълнуваше, когато тръгвахме към Виена. Става дума за междунните култури. Заявили сме семена за смески от такива култури които ще заложим на наши полета и после ще използваме в сеитбооборота. Тези култури са насочени към към екологичните площи, отговарят на еконормите и зелените плащания. При тези условия междинните култури се съчетават в т.нар. смески. Ние самите сме решили засега от тези култури да сеем само репи и така да пробваме тази технология.

Ще сеем ряпата след жътвата на пшеницата. Благодарение на колегите от Заатбау и Лидер Консултинг получихме голям обем ценна информация в това направление. Затова Откритият ден на Заатбау за нас, както и за останалите, беше повече от интересен. Получихме отговори по редица важни въпроси, които ни интересуваха.

- И аз така мисля, допълва ЙОРДАН ИВАНОВ, председател на ЗК "Бразди", гр. Суворово, Варненско, който се присъедини към общата оценка за пътуването. С Лидер Консултинг работим от две години, веднага след като Евелина Маринова, която е голям специалист, създаде фирмата. С нейна препоръка засяхме два сорта премиум пшеници Албертус и Плиниус, който е без осили. Освен пшениците, силно впечатление ми направиха два сорта ечемик, които вероятно ще пробваме в нашите блокове. Смятам да заложим на тях след като се консултираме с експертите от Лидер-а. Така ще постъпим и със слънчогледите, които сеем. Те са също от Заатбау. Разбира се, решение ще вземем след жътва когато видим резултатите. Ще обърнем внимание и на междинните култури, пак с помощта на фирмата на г-жа Маринова. Изобщо, това пътуване беше много важно за попълване на информацията, с която разполагаме и получаваме. Както и за оценката на тази информация. Не малко значение има и информацията, която обменихме с колегите от различните български региони и за положението на нивите в България, и за видяното, и за чутото тук при Заатбау, сподели Йордан Иванов.

А накрая на тази импровизирана дискусия Евелина Маринова посъветва фермерите от групата когато се прилага технологията на междинните култури да се постига оптимален състав на смеските

Тези, които смятат да ги практикуват, трябва да съставят такива смески, които да съдържат видове култури, имащи различна коренова система за многопластово структуриране на почвата. Само тогава те ще съответстват на изискванията на прилагания сеитбооборот.