Диана Ванчева

Сив, та "дрънка" е пазарът на плодове и зеленчуци. Такъв е изводът, който правят от Националния съюз на градинарите, кокто и асоциациите на овощарите, на производителите на картофи и други от бранша, след като преди два дни се опитаха на пресконференция да обяснят състоянието и тенденциите.

Засега няма кои да им отговори от страна на държавата.

Според браншовите организации цели 85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводяват. А 60% от българските производители работят в сивия сектор.

Срещу тенденцията казват, че се опитват да се борят и от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, но все още

гласът им е като в пустиня

Ако обаче държавата не се опита да промени всичко това, скоро няма да има никакви родни плодове и зеленчуци, казват те.

Според сметки, които браншовете са направили, пресните плодове и зеленчуци от внос ощетяват бюджета с ДДС, а не носят толкова приходи, каза Слави Трифонов от съюза на градинарите. Той дава за пример търговец, купил сутринта стока, който вечерта знае колко ДДС не е актувал и си го прибира, а не го внася като данък - така става при търговията на бързооборотните плодове и зеленчуци.

Има и източване, посочва представителят на бранша - едни документи придружават експорт на плодове и зеленчуци и като се върнат легализирани, се кандидатства и за ДДС кредит пред бюджета.

Няма друга такава държава в ЕС, в която да е възможно едно превозно средство с плодове и зеленчуци, влизащо в страната, да бъде отворено и от него да се продава, но у нас може - дава пример Трифонов.

Производителите ще настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който вече задължава

51% от стоката на пазар да е местно производство

Иначе българския пазар ще продължава да е препълнен с с плод и зеленчук, пътувал хиляди километри и третиран с препарати, за да издържи, казаха овощарите и оранжерийните производители пред "Български фермер". И твърдят, че засега не смятат, че получават подкрепа.