Има бяло, червено и черно грозде

Касисът е една от най-полезните ягодоплодни култури, и освен това е сред най-невзискателните по отношение на отглеждането.

Плодовете му имат висока хранителна стойност, богати са на витамини, захари, органични киселини, минерални вещества и пектин.

Касисът се отразява много добре на заболявания, свързани със стомашно-чревни, чернодборни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Колкото до агротехниката на отглеждане - не е сложна. Като недостатък може да се посочи това, че се бере на няколко пъти, тъй като плодовете, разположени в грозд, не узряват едновременно.

В зависимост от цвета на плодовете се различават бяло, червено и черно грозде, което е по-известно като касис.

Гроздето иска повече вода

За да получите добра реколта от касиса и останалите видове френско грозде, разбира се, трябва добре да се грижите за растенията.

Както споменахме, касисът не е капризен, но по отношение на влагата е взискателен. Затова е препоръчително храстчетата да се поливат, а ако растенията са в редове, може да се направи и система с капково напояване.

Най-голяма нужда от вода касисът има: по време на цъфтежа, при нарастване на плодчетата, както и през цялото лято - от края на юни до началото на август.

Броят на поливките и количеството вода трябва да се определят според времето за периода. Т.е. поливането е строго индивидуално, градинарите трябва сами да преценят.

Важно!

Ако есента е суха, препоръчително е да се направи поливка през втората половина на октомври.

Бере се в шепа

Както казахме, плодчетата на касиса не зреят едновременно.

Освен това плодовете в един грозд са с различна големина. Най-едрите зърна, които са разположени до дръжката, узряват първи.

Затова много важно е да не се изчаква целият грозд да узрее. Щом първите зърна са готови, те се берат.

Това става в шепа, като дланта се поставя в основата на грозда и постепенно се затваря. Узрелите зрънца падат в шепата.

Така се бере на няколко пъти, докато се прибере цялата реколта.