Oт Васка Стефанова от село Кривина
Драга редакция, както е известно на мнозина анасонът се слави с етеричното си масло, което се употребява предимно за приготвяне на напитки, най-вече ликьори.
Може би не знаете, че капнато върху хартия, то прогонва насекомите
Дрогата е полезна с това, че улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища, засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур, помага при хроничен гастрит, жлъчнокаменна болест, има голям ефект при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Сега ще споделя с вас една рецепта , която е много рядка и много полезна, и за която съм сигурна, че не сте чували, а тя помага страшно много есен и зима при настинки, грип и инферкция на нос и гърло.
Това е анасонов домашен сироп.
Как се приготвя?
1/3 кафена чашка плодове на анасон се заливат с 250 мл вода и се варят около 15 минути.
Оставя се да се охлади и се добавят 1/3 кафена чашка мед и една супена лъжица ракия.
Сиропът се пие по една супена лъжица през един-два часа.
Коментари