Oт Васка Стефанова от село Кривина

Драга редакция, както е известно на мнозина анасонът се слави с етеричното си масло, което се употребява предимно за приготвяне на напитки, най-вече ликьори.

Може би не знаете, че капнато върху хартия, то прогонва насекомите

Дрогата е полезна с това, че улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища, засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур, помага при хроничен гастрит, жлъчнокаменна болест, има голям ефект при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Сега ще споделя с вас една рецепта , която е много рядка и много полезна, и за която съм сигурна, че не сте чували, а тя помага страшно много есен и зима при настинки, грип и инферкция на нос и гърло.

Това е анасонов домашен сироп.

Как се приготвя?

1/3 кафена чашка плодове на анасон се заливат с 250 мл вода и се варят около 15 минути.

Оставя се да се охлади и се добавят 1/3 кафена чашка мед и една супена лъжица ракия.

Сиропът се пие по една супена лъжица през един-два часа.