Изсипването се появява най-често при младите кокошки при пронасянето им. Ако не се вземат никакви мерки, това може да доведе и до сериозни проблеми, а дори понякога и до значителна смъртност.

Най-често изсипването се проявява като изпадане на яйцепровода или силно възпаление на клоаката

Това може да предизвика разкълваването им от околните птици и дори от поява на канибализъм. Изходът в повечето случаи води до смърт на пострадалите птици.

При младите носачки изсипването е по-широко разпространено, защото при пронасянето яйцепроводът все още не е добре развит и разширен и при снасянето на първите яйца се разкъсват някои кръвоносни съдове

Затова по първите снесени яйца има кървави следи по черупката.

При по-сериозни разкъсвания яйцепроводът не може да се върне в нормалното си положение и част от него изпада от клоаката. Причина за това може да бъде и снасянето на много големи яйцакоето се случва и при други носачки. Това изпадане и разтеглянето на клоаката предизвиква допълнителни кръвоизливи и възпаления, които освен до болезнено некротично състояние и замърсяване на засегнатите органи предизвикват и агресивността на много от околните птици. Разкълваването на тези части понякога достига такива размери, че може да бъдат измъкнати и част от коремните органи, което води до неизбежна и бърза смърт.

В много случаи това става предпоставка за масов канибализъм в цялото помещение.