Защото подценяваме лъчите като слаби, но по това време те са насочени директно към нежния орган. 

Очите имат нужда от защита от ултравиолетовите (УВ) лъчи, колкото и кожата. Дори и интуитивно усещаме, че тази радиация е най-силна в средата на деня, и се стараем да излизаме навън с козметика срещу слънце и тъмни очила. Това е чудесно, но се оказва недостатъчно за очите. Елементарно сравнение убеждава, че те са по-чувствителни от кожата. Според медицината повърхността им е 10 пъти по-ранима, а щетите стигат до клетките, от които зависи зрението. Освен това има физически особености, които разтягат рисковите часове към началото и края на деня.Повечето хора не отчитат, че по изгрев и залез лъчите попадат в очите почти директно.

Коварното е, че ги подценяваме с презумпцията, че радиацията е по-ниска, отколкото от обедното слънце. Но лъчите са насочени право в очите. И ако нашите естествени помощници за засенчване на очите - миглите, издатината на челото, дълбокото разполагане на зрителните органи в кухини, помагат донякъде при отвесно падащи лъчи, не работят при хоризонатална “агресия”. Което обяснява съветите за тъмни очила и в тези часове.

Слънцето несъмнено е полезно за здравето, но когато е с мярка. Рисковите УВ лъчи може да навредят на очите по начин, подобен на увреждането, което причиняват на кожата. Влиянието може да бъде опасно при продължително взиране. Но не само - при често излагане на директно слънце ефектът се акумулира с годините, обясни офталмоложката доц. д-р Анета Мишева.

Дългите ултравиолетови А лъчи, замесени най-силно в стареенето на кожата, могат да проникват през роговицата на окото и да повредят лещата. Те са свързани с т.нар. перде на окото - катаракта, и свързаната с възрастта дегенерация на макулата - водеща причина за слепота в късна възраст. По-късите ултравиолетови Б лъчи, които причиняват слънчево изгаряне и са значителен риск за рак на кожата, се поглъщат от роговицата, но може като УВА лъчите да улесняват възникването на перде.

Важно е, когато човек избира очила, да е сигурен, че те отговарят на европейските стандарти за качество и УВ защита - отбелязвано със знака СЕ. Идеалното е да имат 100% УВ защита,

стъклото да

поглъща 400

нанометра (nm).

За критериите за избор е от значение мястото на престой, заниманието и часовете от денонощието, в които ще ги използваме.

Например на плажа през лятото или в планината особено през зимата те трябва да са с висока степен на защита, защото водата, пясъкът, снегът отразяват лъчите и увеличават до 80-85% ефекта от тях, съветва очната лекарка. Тя напомня, че не сме в пълна безопасност дори при облачно време или под сянката на чадъра. Облаците и платът спират около половината от радиацията. Затова там също може да изгорим и да затормозим очите си при дълъг престой или в часовете на суперинтензивно слънце. Между 10 и 16 часа при лятното часово време е по-добре човек да избягва работа на открито и плаж особено без фотозащита за очите и кожата.

От значение е и нюансът на стъклото - по-тъмните пропускат по-малко лъчи.

Според блокирането на светлината стъклата на очилата се категоризират възходящо в 4 групи. За защита от ярко слънце като тази седмица, на висока надморска височина, край водни басейни се препоръчват стъкла от клас 4, който пропуска само 8% от слънчевата светлина. Докато за шофиране по-добър избор е клас 1 или 2, за да не се създава риск от загуба на видимост при навлизане в тунел или плътна сянка. Допълнително удобство за очите са поляризиращите стъкла, които “обират” отблясъците.

За стандартен начин на живот в града най-подходящи са умерено затъмнени стъкла - клас 2 и 3, които пропускат до 43% от светлината. За чувствителни очи, които искат защита и на закрито, са светлите нюанси.

Доц. Мишева обръща внимание, че не бива да се ръководим само от модата при избора на т.нар. слънчеви очила с цветни стъкла. Например

жълт филтър

се препоръчва

основно за

по-възрастни

хора за протекция на увреждания на клетките в макулата - централната зона на окото, с която виждаме добре. Такава защита е много необходима при оперирани от вътрешна катаракта, защото окото им вече е лишено от защитата на естествената си леща.

Малките деца също задължително трябва да носят слънчеви очила, защото клетките на ретината им не са достигнали пълната си устойчивост. От опит казвам, че дори на 1 г. децата не възразяват срещу слънчевите очила, защото навън виждат по-комфортно с тях. Но трябва дръжките на очилата да са им удобни - нито широки, които се смъкват, нито тесни, които им стискат, уточни доц. Мишева. Тя съветва най-вече децата да не излизат навън в обедните часове и без тъмни очила.

Детското око е особено чувствително към травмите от прекомерните УВ лъчи, което с времето става причина за алергия към слънцето. В изявата си тя прилича на конюнктивит. При нея се образува къс нишковиден секрет, който причинява силен сърбеж и чувство за пясък в очите, изтъква специалистката.