За по-голямо производствто на мед специалистите съветват да се използват помощни семейства

Те трябва да са формирани от силни семейства в периода на тяхното максимално развитие.

Помощните семейства може да използвате за пълно обединяване с основните само с летящи пчели и периодично усилване на основните със запечатано пило.

Пълното обединение се прави, когато до началото на пашата остават 1-3 дни, като се формира нуклеус със старата майка от основното семейство, което от този момент се става спомагателно семейство.

В кошер лежак старата майка се изолира, като в края на кошера се сложат 3 пити: 1 - с пило и майката, и 2 - с мед и празни килийки за осеменяване.

След това се слага плътна тънка преградна дъска и се отворя отделен вход. С останалите пити с пчели и младата майка се образува силно семейство.

В многокорпусния кошер след като се формира нуклеус със старата майка, се премества долу цялото помощно семейство с младата майка (тя е в горната част на кошера), а на тяхното място се слага слага корпусът с нуклеуса със старата майка и се изолира от останалата част на кошера с плътна преграда. Прелката на корпуса се оставя в противоположната страна спрямо тази на основното семейство. След образуване на нуклеуса основното семейство се оставя без майка за 2-3 часа, след това чрез клетка се придава младата майка.

И в многокорпусния, и в кошера лежак до обединяване на семействата се придава еднаква миризма.