Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури около и над климатичните норми, а в част от полските райони на страната - и при недостиг на влага. Валежите през първото десетдневие на юли бяха неравномерно разпределени на територията на страната. На места в Североизточна България те надвишиха 30 - 40л/кв. м (Русе, Шумен), а в част от югоизточните райони - бяха без особен стопански ефект. Падналите градушки (на места с големина на орех) в Западна и Централна България - София (Горни и Долни Лозен), в селата около Сандански, Велико Търново, нанесоха поредните щети по зеленчуковите култури, овошките и лозите.

През следващия период съществени валежи не се прогнозират, което ще налага прилагане на подходящ поливен режим при пролетните култури в крайните южни и югоизточни райони. През периода при царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще се наблюдават различни фази - от листобразуване при късните хибриди - до изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване при средноранните. При ранните хибриди ще се осъществява наливане на зърното. В края на периода при част от посевите ще се наблюдава и начало на фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

Високите температури през второто десетдневие ще бъдат предпоставка за увеличение на популацията от някои вредители - акрите по овощните и зеленчуковите култури.

През втората половина на юли сериозни щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец. При плътност надвишаваща икономическия праг на вредност (за десертните сортове 5-6 гъсеници на 100 реси, за винените - над 10 гъсеници) трябва да се извърши третиране с някои от посочените инсектициди: карате зеон 5КС - 0,02%, 10 дни; релдан 40ЕК - 0,12%, 14 дни; суми алфа 5ЕК - 0,02%, 14 дни и др.

През периода условията ще бъдат подходящи за провеждане жътвата на пшеницата. Към момента получените добиви от зимните житни култури и зимната рапица са в широки граници: от рапицата от 180 кг/дка до 350кг/дка, от ечемика - от 250кг/дка до 550кг/дка, от пшеницата - от 350 до 600кг/дка.

Второто десетдневие на юли е подходящ срок за сеитбата на зеленчукови култури за късно производство (втори култури - зелен фасул, тиквички, корнишони и др.).