Периодът е много подходящ за размножаването на храстовидните и виещите се рози чрез вкореняване на зелени резници.

Чрез зелени резници може да се вкореняват и други декоративни храсти, стига да се създадат необходимите условия, между които високата почвена и въздушна влажност е от първостепенно значение.

Изрязвайте редовно прецъфтелите цветове на розата, за да се развият нови пъпки. Прецъфтелите цветове на всички цветя трябва да се премахват, само в случаите, когато ще събирате семена може да ги оставите.

Освен това не забравяйте:

Изберете полусенчесто място и засейте вече семената на незабравката, за да си отгледате разсад. Когато растенията поотраснат, пикирайте ги на разстояние 10-12 см., също на полусенчесто място. На постоянното им място ще ги посадите през октомври, но тогава трябва да им изберете слънчево място, за да са красиви през следващото лято.

Хризантемите е добре да подхраните още в началото на месеца с разтворени във вода 7-8 грама амониева селитра, толкова грама калиев сулфат и двойно повече суперфосфат на квадратен метър. Едроцветните хризантеми почиствайте от страничните разклонения и пъпки, за да получите едри цветове на дълги дръжки.

Повечето от цветята, отглеждани в двора, са изложени на нападения на листни въшки и акари. По розите е възможно развитието на брашнеста мана и на черни листни петна. Трябва да се извършват чести наблюдения и при поява на вредители да се вземат подходящи мерки.