Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа се нарича кършене.

Кършенето се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но често пъти в нормални години стопаните казват, че нямат нужда от него, защото се премахват и много активни листа.

Други пък не го правят правилно, защото кършат лозите много ниско.

А целта на операцията е да се използва за борба с изресяването на някои сортове лози - такива са Мискет червен, Мискет хамбургски, Бяло без семе и др.

Кършенето може да окаже положително влияние и за подобряване на качеството на гроздето на буйнорастящи и зашумени лози. Чрез него им се дава възможност да бъдат добре огряни от слънчевите лъчи и гроздето да узрее по-добре. Тогава и по-рядко се напада от сиво гниене.

В райони с недостиг на почвена влага с кършенето се постига и друг ефект - намалява се изпаряващата повърхност на растенията и се подобрява водният им баланс. С кършенето обаче може да се стигне и до отрицателни последици

С малки изключения то може да забави узряването и донякъде да понижи качеството на гроздето, тъй като увеличава добива, а намалява листната повърхност и удължава вегетацията на лозите. Друго отрицателно последствие при силно кършени лози е това, че узряването на пръчките се забавя и студоустойчивостта им се влошава.

Колкото по-силно или по-ниско се извършва кършенето, толкова по-чувствително се проявява отрицателното му влияние върху лозите.

Времето за извършване на операцията се определя от целите, които си поставя с него лозарят.

Нормално кършенето трябва да се извършва към средата на юли, след като леторастите вече са развили достатъчно листна маса и растежът им е намалял.

След операцията трябва да останат поне по 14-16 листа при винените и 16-18 при десертните сортове грозде.

Леторастите от чеповете, които ще се използват при следващата резитба на лозите, се кършат по-високо.

Някои стопани вместо да кършат просто увиват леторастите по най-горния тел. При слабо и умерено растящите лози и при по-висока телена конструкция това е полезно. При буйно растящите лози обаче не може да се мине без кършене. Но при слабо и умерено растящите лози, както и при високостъблените формировки кършене не се прилага.