В лозята, които скоро ще дават плод, се провеждат т. нар. зелени резитби - колтучене и кършене на леторастите. Много е важно и да се просветлят растенията сега.

Да колтучим ли? Да, ако се налага частично или пълно отстраняване на странични леторасти, развили се от летните пъпки по възлите на главния летораст. Да се направи при десертните сортове и при буйно развиващите се лози - иначе листната маса се сгъстява и благоприятства развитието на редица гъбни болести и неприятели. Колтучене може да има и при асмите, за да се подобри микроклимата около конструкцията.

Да кършим ли? Да, ако трябва да премахнем силно растящи върхове на леторасти, заедно с няколко недоразвити листа. Прави се, когато отслабне растежът на леторастите.

Не се прави, когато лозите са с високо стъбло или са оформени асмовидно и имат слаб до умерен растеж.

Следете признаците за недостиг

на вода

Такива са: спиране на растежа и изправяне на върховете на леторастите, ранно пожълтяване на най-долните листа и прегаряне на периферията им.

Има хоби начини за добро овлажняване на почвата на дълбочина до 1 м, където са корените на асмата и лозата - това е т.нар. подземно напояване, което пести вода.

Около храста се правят дупки с дълбочина 50 или повече сантиметра в зависимост от възрастта на лозата и диаметър 10-12 см. В тях се пуска тръба, дъното на която е пробито на няколко реда отвори с диаметър 10 мм.

Тръбата се пълни с чакъл и се покрива с капак. Поливането в нея може да бъде директно от маркуч.

l Срещу шарения гроздов молец, който има три поколения, са необходими пръскания. Първото - при установяване на гъсенички, второто - седмица по-късно. При правилно извеждане на тази борба не се налага пръскане срещу третото поколение, което съвпада с началото на узряването.

Подходящи са препаратити:

l Децис 2,5 ЕК - 4 мл, Вазтак 10 ЕК -1,5 мл, Нуреле Д - 5 мл, Шерпа 100 ЕK - 3 мл, Циклон 10 ЕК - 3 мл, Фюри 10 ЕК - 1,3 мл на 10 литра вода.