Добре гледаните дръвчета образуват повече

Повечето от овощните видове залагат цветните си пъпки през лятото. Някои, като черешите например, започват доста рано - в началото на юни, като процесът продължава около месец и половина. При други, като ябълки и круши, преобразуването става едва към края на юли - началото на август.

Това колко от листните пъпки ще станат плодни, зависи от грижите, които се полагат за овощните дръвчета.

Ето и кои фактори какво влияние оказват:

* Натоварването на дръвчето с плодове се определя от резитбата, която му е направена. Ако то е претоварено, през следващата година ще заложи по-малко пъпки.

* Когато короната е сгъстена, листата и клонките се засенчват и не се развиват оптимално. В такива корони се залагат по-малко пъпки.

* Според растежа си дръвчета образуват различен брой пъпки. Тези, които имат по-слаб прираст, залагат по-малко плодни пъпки. Дръвчета с умерен растеж образуват повече, докато тези, с много силен растеж - формират предимно листни отколкото плодни.

* Здравното състояние на овошките също е от значение. Добре обгрижваните дръвчета, които се нападат от по-малко болести и неприятели, залагат достатъчно плодни пъпки, а изтощените - много малко.

* Редовното отстраняване на плевелите и обработката на почвата е от значение. Наличието на плевелна растителност под дръвчето означава конкурунция за хранителни вещества и вода, което се отразява на правилното развитие на културното растение.

* Балансирано хранене на овошките, което гарантира добър растеж през цялата вегетация.