Пръска се редовно през две седмици до края на вегетацията

Зелевата култура се напада от доста на брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец, листни въшки и листни бълхи, а от болестите - мана.

Повече от неприятелите развиват между 2 и 4 поколения през годината, т. е. намират се по зелето през цялата му вегетация.

Особено внимание трябва да се обърне на листните въшки, които тази година се намножиха изключително много. Те нападат сърцевината на растенията, и не позволяват да се завиват глави.

Продуктите за растителна защита, посочени в таблицата действат на повечето от вредителите, които нападат зелето. Срещу въшките могат да се използват и инсектицидите, дадени в таблиците при домати, пипер и краставици.

Маната по зелето е основна болест по културата и вреди през целия период от развитието й. В България има регистриран само един продукт срещу маната по зелето. Препоръката е да се използват и фунгицидите, подходящи за борба срещу маната по доматите и картофите. Рз-продуктът се прибавя при пръскане към инсектицидите срещу бялата зелева пеперуда и зелевата нощенка.

Схемата, която препоръчваме е:

При разсаждането растенията предварително се пръскат с някой от посочените инсектициди, като се добавя и фунгицид за маната по зелето.

След това на всеки 15 дни (2 седмици) се прави пръскане. Третира се от сърцевината към периферията. Пръсканията продължават до 15 октомври.