Дукена Жолева агрометеорологпри НИМХ - БАН

През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми. Определящ фактор за вегетацията на пролетните култури ще бъдат почвените влагозапаси.

През първото десетдневие на месеца се прогнозират наднормени валежи, подобрение на почвените влагозапаси и условията за вегетацията на пролетните култури, част от които са в репродуктивен стадий от развитие и имат повишени изисквания към влагата в почвата. През десетдневието при по-ранните хибриди царевица ще се наблюдават изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване, а при късните хибриди - листообразуване. При слънчогледа ще протича цъфтеж, при памука - масова бутонизация, при фасула и соята - образуване на бобове.

Очакваното неустойчиво време до средата на месеца, с чести валежи ще възпрепятства на много места в страната провеждането на най-важното за сезона мероприятие - жътвата на пшеницата. Прогнозира се вероятност от градушки и риск от разпиляване на неприбраната зърнена реколта.

През второто десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове.

През третото десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от горещо и относително сухо време. Прогнозираните наднормени топлинни условия ще ускорят вегетацията на пролетните култури През десетдневието ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост, при слънчогледа ще протича наливане на семената, при памука - фаза цъфтеж. В края на месеца в полските райони при фасула ще се наблюдава фаза узряване. Прогнозираните екстремно високи максимални температури на места до 38-39оС, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури и по-късните хибриди царевица.

През третото десетдневие сухото и горещо време ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, зеленчуковите култури и лозата. При овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи. Растителнозащитните пръскания е препоръчително да се провеждат през по-хладните часове на деня.