Минути остават до откриването на първия по рода си фермерски пазар, който днес ще посреща ценители на истинските продукти в експоцентър „Флора“ в Морската градина на Бургас.

Пазарът е част от най-новата инициатива на вестник „Български фермер“ за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите, за насърчаване на късите вериги на доставки и за популяризиране на местните храни.

Манол Тодоров и синът му Стоян -трето поколение пчелар.
Манол Тодоров и синът му Стоян -трето поколение пчелар.
Той се организира със съдействието на Община Бургас, на Областна дирекция “Земеделие” - Бургас, Българска асоциация “Биопродукти”, Хранкооп-Бургас.

Партньор на вестника е Българската банка за развитие.

Още рано сутринта първите производители заредиха своите маси. Най-чевръсти се оказаха пчеларите, сред които известният представител на бранша Киро Киров от Несебър, Манол Тодоров и сина му Стоян от Царево, Стоян Стоянов, който има пчелин край Гюльовци, Денка и Пламен Иванови, които работят край Пънчево. Продукция ще представят и друти техни колеги от региона.

Стоян Стоянов предлага продукти, произведени край Гильовци.
Стоян Стоянов предлага продукти, произведени край Гильовци.
Фермерският пазар е първото събитие от Деня на "24 часа" в Бургас. Във "Флрата" е подредена изложба от първи страници на вестника, който тази година презнува 25-годишен юбилей.

Пазара ще открият министър Десислава Танева, кметът на Бургас Димитър Николов и представителят на Българската банка за развитие Самуил Шидеров - директор на Национален гаранционен фонд.

Известният пчелар от Несебър Киро Киров.
Известният пчелар от Несебър Киро Киров.
В 11 ч. започва дискусията "Региони в растеж". Участие в дебата ще вземат Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Десислава Танева, министър на земеделието и храните, Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, Зорница Русинова, министър на труда и социалната политика, както и кметовете на големите градове и общини в региона.

. Коста Костов и съпругата му имат зеленчукова градина край Айтос.

Коста Костов и съпругата му имат зеленчукова градина край Айтос.