Правителството на Румъния понижава данъка върху добавената стойност на продуктите от земеделски произход, както и за продукти за земеделието, за да стимулира агро сектора.

Мярката ще има малко влияние върху приходите в бюджета, но ще доведе до понижаване на цените на плодовете и зеленчуците, смятат местни производители, съобщава romania-insider.com.

Облекчението ще важи и за торове, семена, пестициди, хербициди и инсектициди, ще се прилага и за земеделската работа. Данъкът ще бъде понижен от 20% на 9%, считано от този август, като това е третото понижение в рамките на 18 месеца. През юни миналата година на 9% от 24% беше свален и данъкът върху храни и безалкохолни напитки, а от януари тази година ДДС като цяло е понижено от 24% на 20%. Мярката е довела до понижаване на цените за потребителите и до повече покупки на дребно. Тя обаче има и отражение върху приходите в хазната.

По думите на премиера на Румъния Дачиан Чолош мярката цели да повиши производството в земеделието, да се повиши качеството на земеделската дейност, както и да спомогне за изсветляване на сектора.