Оптималната температура, при която протичат началните фази от вегетацията на фасула, е 18-19 градуса, а през по-късните фази след цъфтежа - 22-24 градуса. Високите температури се отразяват неблагоприятно на развитието на растенията, особено през периода на цъфтежа. Температури от порядъка на 32-33 градуса в съчетание с ниска атмосферна влажност могат да причинят окапване на цветовете и завръзите.

lФасулът е взискателен към влагата в почвата, но не понася преовлажнявяне. За нормалното протичане на вегетацията му пределната полска влагоемност трябва да е 70-75%.

Растенията се нуждаят от повече вода по време на цъфтежа, формирането и наливането на семената и през този период е наложително прилагане на подходящ поливен режим.

Основните грижи при отглеждане на градинския фасул са окопаване, поливане, своевременни растителнозащитни пръскания.

Първото окопаване е при поникването, при очертаване на редовете, второто - две седмици по-късно, третото - преди цъфтежа.

Напомняме на начинаещите градинари, че трябва да окопават плитко, на дълбочина 5-10 см, тъй като кореновата система е в близост до повърхността.

Напада се от две основни болести бактериален пригор и антракноза

При влажно и по-хладно време фасулът се напада от болестите бактериален пригор и антракноза. За ограничаване разпространението на тези патогени е задължително използването на здрав, обеззаразен, посевен материал, унищожаване на растителните остатъци и правилно сеитбообращение - фасулът да се засява на същото място през 4-5 години.

Бактериалният пригор е най-опасната болест по фасула. При поява на първите признаци на болестта (червено-кафяви петна с жълт контур), трябва да се извърши своевременно пръскане на посева. Могат да се използват медсъдържащи препарати: бордолезов разтвор - 1%, шампион - 0,15%, фунгуран ОН 50ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3% и др.

При признаци на антракноза (елепсовидни петна по листните дръжки, стъблото и разклоненията) се препоръчва третиране с някой от следните фунгициди: топсин М70ВП - 0,1%, дитан М-45 - 0,2%, санкоцеб 80ВП - 0,2% и др.