Д-р Ем. Бенова

Фитотерапията е много популярна. Но трябва да се знае, че билките са също лекарства, поради което имат и противопоказания. Те трябва да се знаят преди започване на лечение.

Фитотерапията не се препоръчва на бременни и кърмачки, при заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, при хипертония, сърдечносъдови заболявания и алергии. Деца под 14 години могат да се лекуват с билки само след лекарска консултация.

На жените билките действат по-бързо, отколкото на мъжете, но лечебният резултат при силния пол се запазва по-дълго. Смята се, че при възрастните хора фитотерапията е по-ефективна.

Кога започват да действат билките? Докато при лекарствените препарати действието започва веднага, то при билките активните вещества трябва да се натрупат в организма, поради което и действието им е по-бавно.

Не събирайте растения, за които не сте абсолютно сигурни. Например сред множеството сортове детелина само един е лечебен. Много важно е да се знае в кой момент растението акумулира максимална лечебна сила. Различните части на растението се събират в точно определен период на годината. Листата се събират в период на цъфтеж и при сухо време, цветовете - когато са напълно разтворени, корените се вадят в края на лятото и есента, а плодовете трябва да са цели и здрави.

Полезни са само билките от екологично чисти райони, далеч от големи градове и заводи. Сушат в сухо, топло време, но не под пряко слънце. Използват се навеси и сушилни, като задължително се разбъркват. Срокът за съхранение на билките е 1-1,5 г., а на корените 2-2,5 г.