През вегетацията изискват обилна слънчева светлина, топлина и влага

Петуниите обаче трябва да се предпазват от дъжда, който е враг номер едно за тях. Едрите водни капки нараняват листната маса и пречупват висящите стъбла. В дъждовна година по-добре да държите петуниите под покрив.

Младите растения се нуждаят от прищипване (пензиране) на връхчетата поне 2-3 пъти, за да се стимулира допълнително разклоняване. Препоръчва се в средна по размери висяща саксия да се засаждат поне по 3 растения, за да се получи добър обем.

При възможност, прецъфтлите цветове трябва да се отстраняват всеки ден.

През лятото петуниите се нуждаят от ежедневно поливане и подхранване вяка седмица с универсален тор (20-20-20) или специлно приготвен за тях. Като начало подхранването може да бъде веднъж на две седмици, но при обилен цъфтеж периодът се съкращава наполовина, тоест всяка седмица.

Специалистите препоръчват подхранването да се прави като се редува листното торене с почвено, т.е. торовете да се дават с поливната вода. Да се добавя желязо - Секвестрен, Хлорозал.

Най-често боледуват от загниване на корените

Наблюдава се и хлороза при липса на желязо. Нападат се от листни въшки и белокрилилка, за борба с които има добри инсектициди.

Ако искате вашите петунии да се развиват добре, осигурете им богата, дренирана, рохкава почва, с рН 5.

Преди настъпването на есенните студове растението се пренася в светло и прохладно помещение, където средната температура е в границите на 10-15°С. Клонките се подрязват на дължина 15 см и по време на покоя растението се полива умерено. При добри грижи петуниите оцеляват през зимата и през април-май подновяват растежа си.