пита Стоян Наков от с. Жиленци, Кюстендилско

Ако суровината, която се използва за направата на домашно сирене, е качествена, причините то да остава меко са: или количеството и активността на използвания сирищен ензим и/или липсата на достатъчно сол

Увеличаването на количеството на сирищния ензим не само ускорява подсирването, но и сиренето става твърдо.

А що се отнася до осоляването майстори на домашното сирене препоръчват пресованото сирене да се нареже на парчета, те да се наредят плътно едно до друго в подходящ съд и всеки ред да се посоли.

На тенекия с 15 кг сирене е необходимо да се сложи около 600-650 г сол.

Как да проверите дали солта в саламурата е достатъчно?

В приготвената саламура се пуска едно сурово яйце. Ако то остава на дъното, солта не е достатъчна. Когато яйцето започне да изплува, значи солта е достатъчно.