Диана Ванчева

След няколко месеца закъснение от индикативния график за тази година, което в МЗХ смятат за допустимо, на 4 юли започва първият прием на проекти по подмярка 6.3 - Стартова помощ за развитието на малки стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Той ще продължи до 12 август - време, което се смята за достатъчно, като се има предвид, че мнозина се готвят отдавна, очаквайки приема преди три месеца, а забавянето едва ли не им помогна.

Иначе всички се оплакват, че т.нар. улесняване на процедурите за проектите по ПРСР 2014-2020 г., което обещаваше МЗХ, за тяхната подмярка се е случило с обратен знак. То сега ще се изразява в събирането на 20 до 30 документа, бележки, декларации, които трябва да се представят, заедно с проектното намерение. Наистина без консултант е малко трудно да се оправиш...

Предвиденият бюджет е едва 60 млн. лева което означава, че само около 2000 проектни предложения имат реалния шанс да получат финансиране от грубо казано общо от около 80-90 хиляди стопани. Разбира се, не всички от тях имат данните да са кандидати.

Подмярката се смята за такава, която притежава най-ниски входни критерии за големина на стопанството и дава възможност на непазарни и полупазарни стопанства да направят, ако могат, важна крачка в развитието си от един земеделски поминък към наистина стартиращ бизнес.

Това определя и засиления интерес - смятат да се пробват както наскоро започнали бизнес стопани, така и отдавна съществуващи малки ферми, останали все на едно положение поради липса на финансиране, и кооперации, и ЕТ, и ООД.

Според експертите на Националната служба за съвети в земеделието, които във всички региони на страната вече дават консултации и по този начин усилено и сами се пробват за изготвяне на проектите и за възможни казуси, критериите за оценка практически налагат немалко ограничения на потенциалните бенефициенти по подмярката.

Минималният праг на едно стопанство, което иска да е кандидат, трябва да е 2 000 евро СПО, но се очаква по-голям брой от кандидатите да бъдат близо до разрешения таван, който е 7999 евро, за да хванат и повече точки.

Критерият, който се очаква да е решаващ

и отсега разочарова равнинните стопани, е този за местонахождение на стопанството в планински район, но не и в район с други природни ограничения. Т.е. планинците имат пълни шансове да се класират с най-голяма лекота.

Това кара много стопани да предлагат с яд и чурно чувство за хумор, че е по-добре мярката да се прекръсти на нещо като помощ за планинските райони

Друг решаващ критерий, от който се страхуват немалко конвенционални потенциални кандидати, е този за сертифицирано биологично производство.

Това обаче може да се окаже не чак толкова страшно. Защото, като се имат предвид разходите за сертифициране, може биостопанствата да не са толкова много на брой.

Кога се получава финансиране? Първите 10 000 евро след сключване на договора и до 5 000 евро при успешно изпълнение в рамките на максимален срок от 5 години на проекта.

Имахме много въпроси и вече обяснихме в миналия брой подробно, че е задължително представяне на правно основание за ползване на всички земи и обекти, с които е сформирано СПО-то - документи за собственост, аренда и наем. Сложно в някои случаи може да се окаже доказването на поне 33% приходи от земеделска дейност от общите за 2014 г. - един от вариантите, който е най-лесен, се доказва със заверена от НАП годишна данъчна декларация.

Вече се обсъждат от кандидатите и експертите шансовете, заложени в наредбата за оценка и набирането на повече на брой точки

Колкото едно стопанство е по-близо до горния праг от 7999 СПО, толкова повече точки може да получи - но само в приоритетните животновъдство, плодове и зеленчуци и етерично-маслени култури - максимум 24 точки.

Заложено увеличение в размера на стопанството с изпълнението на проекта / с 2000 или повече евро/ ще дава най-много 4 точки.

Стопанства, сертифицирани за биологично производство, ако са по-близо до горната граница от 7 999 евро СПО, ще имат повече точки - максимумът е 8 точки.

Стопанствата от планински райони - 10 точки.

ОЩЕ ЗА БОНУС ТОЧКИТЕ

Максималният брой точки, които могат да се постигнат от малките стопани за стартова помощ по подмярка 6.3 е 46 точки, личи от наредбата.

Според експертите ще се разглеждат всички проекти, които са набрали над 10 точки.

Най-много - 28 точки ще се дават за проекти, които се изпълняват в секторите животновъдство, плодове и зеленчуци и етерично-маслени култури.

Биопроизводителите, които са към приоритетите сектори ще получават за бизнес-плановете си по 8 точки.

В случай, че стопанствата са в планински райони, тогава проектите ще трупат още 10 точки.

ПО СПРАВКА НА МЗХ

Броят на малките стопанства, съгласно националната дефиниция, към които е насочена цялата тематична подпрограма в новия период, е 85 770, което е 23,2% от всички стопанства в България.

Почти всички малки стопанства развиват дейност като физически лица или еднолични търговци, като има само 520 стопанства, които са юридически лица.

От всички малки стопанства 69,3% са с размер до 3 999 евро, а останалите 30,7% имат размер от 4 000 до 7 999 евро.