Специално за в. "Български фермер" Харзевинкел/Санкт Петербург, юни 2016

“Бъдещето на руското селско стопанство е много перспективно. И ние подписахме специален инвестиционен договор с руската страна. С този договор най-модерната селскостопанска техника ще стане по-достъпна за руските предприятия”, съобщи неотдавна пред журналисти ЛОТАР КРИСЦУН, говорител на управлението на концерна CLAAS. За CLAAS е известно, че е сред стоте топработодатели в Русия. А това недвусмислено говори за широко присъствие и утвърдени позиции в огромната страна с възходящо селско стопанство и мащабен агропазар с много възможности. Това прави Русия фокус и привлекателна дестинация за световните грандове на аграрното машиностроене.

CLAAS, един от водещите международни производители на селскостопански машини, сключи през юни в северната столица на Русия Санкт Петербург, специален инвестиционен договор /Special Investment Contract/. Според него компанията получава официален статут на “руски производител” и получава същите държавни финансови облекчения както местните производители. Първата стъпка към реалната интеграция на двата гиганта CLAAS и завода в Краснодар беше направена още миналия ноември на Агритехника в Хановер когато бе подписана декларация с това намерение. Подписаният инвестиционен договор бе следващата стъпка към процеса на окрупняване на руското агропредприятие и разширяване на достъпа на CLAAS машините в руското земеделие. Иначе казано, към утвърждаване на нови форми и формати на взаимното сътрудничество.

Търсенето на ефективни технологии за жътва в страната се разраства с бързи темпове, пазарът на агротехника има още значителен потенциал. Понастоящем в Русия използваемата селскостопанска площ е 720 милиона декара. Обаче има 1220 милиона декара свободни площи с възможност за селскостопанско обработване. Това прави страната силно привлекателен пазар за производители и търговци на агротехника и ефективни агротехнологии.

За подписването на инвестицианния договор бе поставена здрава основа като през октомври 2015 CLAAS пусна в експлоатация допълнителна производствена линия за 120 милиона евро в Краснодар.

Така затвърди дългосрочния си ангажимент в страната. Новите производствени халета и площадки са с площ девет пъти по-голяма от досегашната фабрика и площта и им възлиза на 45 000 квадратни метра. По този начин производственият обем се увеличава до 2 500 комбайни и трактори годишно. Технологичната ексклузивност с номенклатурен обхват на производството, също както в завода-майка в Харзевинкел, в бъдеще ще позволи доставки и за предприятия извън бранша

CLAAS стартира в Краснодар през 1992 г. с експорта на употребявани машини и привлече като активни партньори първите местни дилъри на тяхна продукция. Бяха внесени нови машини и в областта пристигнаха първите руски служители, които се занимаваха с обучение на руски кадри и организацията на ефективни местни сервизни служби.

Така CLAAS стана първият чуждестранен производител на селскостопанска техника със собствено производство в Русия- тогава инвестицията е възлизала на 20 милиона евро.