Към днешна дата в градовете има съвсем малко ферми, въпреки че има един куп проекти, имащи за цел да променят това.

В много страни вече изграждат ферми за отглеждане на зеленчуци в жилищни сгради или на покривите им. Наскоро в Ню Йорк решиха да правят плаващ кей, на който ще се отглеждат зеленчуци. А в Холандия стартира проект за плаваща млечна ферма с мандра.

На пристанището на втория по големина холандски град - Ротердам, ще строят екологична млечна кравеферма с мандра, която на място ще преработва полученото прясно мляко в кисело, т.е. ще е със затворен производствен цикъл.

Първоначално в нея ще се отглеждат 40 крави.

Очакванията са този проект да позволи на града да си осигури млечни продукти: фермерско прясно и различни видове кисело мляко.

Плаващата холандска ферма-мандра има някои особености. Освен получаването на млечни продукти в допълнение към нея е планирана и високотехнологична научна лаборатория, в която ще се изследват храни, отпадни процеси и пречиствателни съоръжения.

Първата плаваща кравеферма в Ротердам е резултат от партньорството на три компании.

Иновационният холандски институт по земеделие, фирма Beladon, специализирала се в изграждане на плаващи концепции и съоръжения, и фирма Uit Je Eigen Stad (занимаваща се с проектиране на градски ферми) имат намерение да застроят с плаващи ферми всички холандски пристанища

А и Холандия е много на "ти" с плаващите съоръжения. За да са тези ферми ефективни, в тях ще се внедряват иновационни научни разработки.

Какво ще представлява всъщност плаващата кравеферма?

Формата на периметъра й прилича по-скоро на плаващи шлепове.

Планирано е в нея да се получават рекордни млеконадои. При 40 крави на всяка ферма ще се произвеждат 1500 кг млечни продукти дневно.

Предвидено е фермата да се развие така, че при наличните габарити в нея да се отглеждат 200 крави, а дневната млечна продуктивност да достига 5000 литра!

И докато учените мислят над това как от всяка крава да доят по 25 л дневно, да се спрем на конструкцията на фермата.

Размерът на плаващата кравеферма е 40х32 метра. Това е достатъчно, за да се осигури комфортно пространство за кравите

След това конструкцията ще бъде разширявана, за да стане удобна за отглеждането на около 200 крави.

Тя ще включва "обща градина за животните" с изкуствена трева, по която кравите ще могат да се движат свободно.

Фуражът за хранене на кравите - прясна зелена трева, ще бъде произвеждан за кратко време на място - върху специални легла, в условията на изкуствено LED осветление.

Урината на кравите ще изтича през отвори в пода и ще се събира в херметично хранилище, така че дори самият амоняк ще се използва в Ротердам като тор в градските стопанства.

Изпражненията също ще се събират и ще се съхраняват отделно за получаване на биогаз и тор.

Фермата ще се захранва от слънчеви панели и вятърни турбини като по този начин няма да бъде зависима от външни енергоизточници.

Строителството на първата плаваща ферма в Ротердам започва този месец и ще бъде завършена през декември. Кравефермата ще започне да работи и да произвежда през януари 2017 г., обещават холандците.

По този начин ще се постигне производството и преработката на прясно краве мляко в непосредствена близост до потребителите в града. Това ще позволи да се направят големи икономии от транспорт и логистика и да се намалят вредните парникови газове в околната среда.

В плановете на строителите влиза посрещане на посетители, ученици и деца във фермата.

Тъй като фермата ще е прозрачна, посетителите ще могат да наблюдават целия производствен процес на получаването и преработката на мляко, хуманното отношение към животните и внедряването на високотехнологични практики.