Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Вследствие горещото и относително сухо време през повечето дни от втората половина на юни и повишеното водопотребление на растенията почвените влагозапаси в 50- и 100- сантиметровия слой рязко намаляха. В средата на третото десетдневие при царевицата и слънчогледа на места в полските райони те бяха с нива под 65% от пределната полска влагоемност.

В началото на следващия период се прогнозира понижение и нормализиране на температурите и подобрение на условията за развитието на земеделските култури. Очакваните валежи в края на юни и в началото на юли ще подобрят почвените влагозапаси. Това е от изключително значение за нормалното протичане на вегетацията на пролетните култури, част от които са в репродуктивен стадий от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата.

При слънчогледа ще наблюдаваме образуване на съцветие и начало на цъфтеж. При ранните хибриди царевица ще се започне изметляване и цъфтеж на метлицата, а при късните - листообразуване.

При фасула и соята ще протича образуване на бобове, при памука - бутонизация.

В полските райони есенните посеви приключиха развитието си.

Във високите полета при пшеницата в началото на периода ще се наблюдава масово восъчна зрялост.

През повечето дни от периода неустойчивото време с чести валежи на много места ще възпрепятства жътвата на ечемика и пшеницата.

Метеорологичните условия в края на юни - началото на юли ще бъдат благоприятни за развитието на редица гъбни болести по земеделските култури; по овошките - късно кафяво гниене, струпясване (ябълка, круша), брашнеста мана (ябълка, праскова); по лозите - мана, брашнеста мана; по доматите - алтернария, картофената мана; по краставиците - кубинската мана (краставици) и др. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има към края на периода.