Жътвата е в разгара си. Колко и какво зърно ще приберат в хамбарите родните производители, рано е да се каже. Информацията все още е непълна и променяща се с всеки направен откос на стотиците комбайни, който жънат денонощно.

Като цяло отминаващия сезон не беше много благоприятен за есенниците. Въпреки сравнително лекото презимуване, по-късно растенията бяха подложени на изключителен стрес от студената и влажна пролет, редуваща се с дни с много високи температури. Когато зърното зрееше, имаше доста валежи и преобладаваше хладно време.

И дори след тези неблагоприятни условия обаче, като цяло може да разчитаме на една сравнително добра реколта.

Да не забравяме, че в страната ни има фермери, които правят земеделие на изключително високо ниво. Тях тези природни негативи не ги плашат, просто ги предизвикат да покажат най-доброто, на което са способни.

Още подробности за жътвата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 30 юни.