Прави се само при десертни сортове и силни растения

С колцуването се отделя и премахва пръстен от кората. Отстранява се и ликовата тъкан в основата на плодната пръчка или на отделни зелени леторасти и рамена - той да е с ширина 4-5 мм.

Трудно е да стане на ръка, че дори и почти невъзможно.

Използва се колцувач, който в извитата си част има две успоредни пластини за рязане. С тях се захваща в мястото за колцуване, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката.

С това движение се отделя само кората като пръстен а дървесината трябва да остане незасегната.

Постига се спиране на движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място.

В резултат:

Зърната стават по-едри и гроздето узрява с 10-15 дни по-рано.

Колцуване се прави 10-12 дни след прецъфтяването, когато завръзите са малко над грахово зърно.

Над колцуваното място да няма повече от 5-6 грозда.

Прави се при десертни силни лози върху една плодна пръчка. Едни и същи лози могат да се колцуват през 3-4 години.