Прореждане на гроздове и зърна се прави предимно при десертните сортове.
Целта е да се подобри външният вид на гроздовете и тяхното качество, особено, когато лозите са претоварени с плод.
Прореждането на гроздовете
трябва да се прави на два пъти - преди цъфтежа, заедно с филизене, и след завръзването.
Оставят се определен брой гроздове в зависимост от силата на лозите.
Запазват се най-големите, добре оформени чепки, разпределени равномерно по главината, кордоните и плодните пръчки.
Съвет:
Когато се отстраняват част от гроздовете, се налага и прореждане на зърната.
По-често се премахва връхната част на грозда с неоплодените, дребни и деформирани зърна.
По възможност това се извършва, когато зърната са с едрина на бобено зърно - най-лесно става с малки ножички, краищата на които са извити.
Коментари