Горещо или не, всеки трябва да се храни балансирано и здравословно. Разбира се, има няколко прости правила, които трябва да се спазват, когато температурите са високи, за да се чувства организмът комфортно.

Не преяждайте

През горещите дни често се случва, когато човек отвори хладилника, за да пие студена вода, да похапне нещо, ей така между другото. Това похапване понякога е по никое време, дори и преди лягане за сън. При такова похапване храносмилателната система неможе да върши правилно своята работа. Ставайте от масата с чувството, че не сте се донахранили напълно и не посягайте към храна, докато не настъпи определеното време според вашата диета.

Облекчете менюто си

На първо място менюто ви трябва да бъде добре балансирано. Белтъчините трябва да са около 14-15%, мазнините - растителни и животински - не повече от 11-12%, а останалото въглехидрати - зеленчуци, плодове, каши. В горещините се нарушава киселинно-алкалния баланс в организма, и то в полза на киселинността. Затова тялото се нуждае от храни с алкална валентност - растителни храни и млечни продукти. Ограничете максимално мазните, пушените, пържените продукти, намалете месото.

Пийте достатъчно количество вода

В горещо време ви трябват 1,5 - 2 пъти повече течности, отколкото през другите сезони, особено ако се изпотявате обилно поради физическо натоварване, прекарвате в много топло помещение или сте на слънце. Дневната потребност на човек е 1,5 - 2,5 литра, а ако искате да изчислите точно за себе си - 30 мл на килограм телесно тегло, като предвиждате и водата, приета с храната. Обаче помнете, че не бива и да се наливате с вода - това също има своите отрицателни последици. Най-малкото ще получите отоци поради задържане на вода в организма. Пийте на малки глътки - това е най-добрият начин да хидратирате организма си.

Яжте по 5 пъти на ден

Три основни хранения и две междинни - това е начинът да не претоварвате своята храносмилателна система. Междинните хранения трябва да са плодове или кисело-млечни продукти. Често се чуват изрази “Ям само сутрин и вечер - по хладното”, “Ям един път на ден, защото в горещините не ми се яде.” По-голяма грешка от това не може да се направи. Създавате на организма си един неправилен стереотип, а отмъщението му се изразява в натрупване на наднормено тегло, умора и други проблеми.