Най-използвани са царевицата, пшеницата, ръжта, ечемикът и овесът. Съставът на хранителни вещества при различните зърнени фуражи е различен и затова е препоръчително комбинирането им.

За целта трябва да добавите и шротове, млечни продукти, рибено брашно

Хранителната стойност на зърнените фуражи не се променя при смилането им, затова другата препоръка е по-голямата част от дажбата да е смляна

Царевицата е най-използваното зърно в дажбата на птиците. Има високо хранително съдържание на въглехидрати и мазнини и малък процент на протеини. Поради това тя не може да бъде единствен фураж за птици но може да бъде застъпена в дажбите в най-голямо количество.

Когато се хранят само с царевица, малките пилета имат мазно, къдраво оперение и са склонни към кълване на перата. Но ако добавите пшеница, трици и овес, оперението им става гладко и лъскаво и канибализъм не се наблюдава.

Пшеницата е отлично зърно за птиците. Тя е тяхното най-любимо и вкусно зърно. Освен това е с удобен размер за кълване. Съдържа малко повече протеин и влакнини от царевицата. Има малко по-висока или почти равна хранителна стойност с нея. В хранителните дажби нейното съотношение трябва да бъде по-малко от това на царевицата.

В дажбата на птиците могат да участват и пшенични отпадъчни продукти

Тяхното участие спомага за подобряване на растежа и оперението на пилетата.

Ценни са пшеничните трици, които съдържат:

значително количество протеин (около 16%);

богати са на фосфор;

бедни са на калций;

не съдържат вит. А и вит. Д;

имат слабително действие поради високото съдържание на влакнини, които са почти несмилаеми за птиците.

ЗАПОМНЕТЕ! Съдържанието им в смеските за носачки не трябва да надвишава 10%, а за пилетата - 6-9%.

Още екстри за пернати - рибеното брашно и грахът са богати на протеин

Грахът е беден на метионин, затова добре е да го комбинирате с рибено брашно, защото то съдържа:

до 50-60% протеин;

18-25% фосфор;

3-5% минерални вещества;

2-5% мазнини;

10-14% вода;

голямо количество йод и т.н.

Запомнете: Рибеното брашно е най-богатият източник на витамин B12.

Освен това съдържа още рибофлавин, ниацин, витамините А и Д. Рибеното брашно е богато и на почти всички незаменими и критични за птиците аминокиселини.