Поливането е важна част от технологията за оглеждане на зеленчуците. От това кога и колко се напояват доматите зависи количеството и качеството на реколтата. Да се дават точни препоръки относно поливането е трудно. То се определя и от валежите през периода, състоянието на почвата и месторастението.

По принцип правилото е растенията да се напояват по-рядко и по-умерено до началото на плододаването. Ако през този период има прекомерно висока почвена влажност, първите цветни китки изресяват. Когато влагата е вследствие на повече дъждове, почвата трябва да се разрохква често, за да се просуши.

При масово зазряване на плодовете растенията реагират добре на по-чести поливки. Така се получават по-високи добиви, цветовете изресяват по-малко, плодовете стават по-едри.

Внимание!

Важно е да не се допускат колебания на почвената влага, т.е. период с продължително просъхване последван от друг с обилно овлажняване.

Напояване при плододаване:

При ранните домати се препоръчват 5-6 поливки през 4-6 дни в зависимост от почвата.

При средноранните домати се правят около 10-12 поливки през 6-8 дни.

Поливането на доматите през най-топлите месеци - юли и август, трябва да се извършва през хладните часове на деня или през нощта.