Ето какво се изисква през лятото, за да бъде красива цветна градина:

Поливане

Както хората, така и цветята се нуждаят от повече вода през летните месеци. За разлика от зимния сезон, през лятото растенията трябва да се поливат обилно. Препоръчително е това да става рано сутрин или късно следобед така няма опасност водата да се изпари прекалено бързо и цветята да останат жадни.

Освен корените на растението, поливайте и неговите листа и цветове, за да отмиете натрупалия се прах по тях и да подобрите фотосинтезата. Добре е няколко пъти в седмицата да замените лейката с маркуча и да удължите времето на поливане.

Най-застрашени от изсъхване са висящите и новозасадените растения, затова на тях обърнете повече внимание. За ежедневното поливане използвайте престояла вода (освен ако не е противопоказно за цветето), тъй като тя е по-полезна за здравето на вашите цветя. Ако поливате растенията със студена вода от чешмата, има опасност да ги стресирате с рязката смяна на температурата.

Почва:

Освен да се полива повече, през лятото цветната градина трябва и да се подхранва. Заради високите температури цветята извличат повече соли от почвата, затова редовно трябва да получават порцията си хранителни вещества. Така растенията ще се запазят свежи и ще са по-устойчиви на летните жеги.

Лятото изисква и по-рохка почва за цветната градина, но внимавайте да не засегнете корените на цветето. При някои растения кореновата система е разположена на повърхността на почвения слой (богородички, тагетес, ириси).

Вредители:

През лятото излизат повечето животинки и насекоми, които виждат във вашата цветна градина потенциално меню за седмицата. Най-разпространени са листните въшки - появяват се най-често заради сухия въздух, характерен за сезона.

Малките вредители са способни да нанесат големи щети по вашата градина. Нападат всички части на растението, правят листата лепкави, предизвикват появата на плесен и не се поддават лесно на опитите ви да ги отстраните.

Как да се преборите с тях? Ако са новодомци за вашето цвете - като потопите растението в хладка вода, ако късно сте разбрали за тях - с препарати.

Когато се борите с вредители, не забравяйте първо да ги проучите. Някои насекоми са полезни за растенията, затова не бързайте с плановете за тяхното унищожаване.

Други задачи:

Отстранявайте прецъфтелите цветове на растенията, за да излизат по-бързо нови.

Лятото в градината означава и борба с плевелите. Най-лесно поддават след дъждове.

Пренаредете градината. Навън изнесете азалията, драцената, аспарагуса, палмите, фикуса, цитрусовите дръвчета.

Не забравяйте да въртите периодично висящите кошници, за да може слънцето да достига до всичките им цветове.

Укрепете някои от растенията с по-уязвими стъбла като привържете към тях стабилна и висока упора.

През лятото може да започнете и с размножаването на есенните цветя.

Цветята:

Ето някои от най-срещаните цветя в лятната градина, които обичат лятото и неговите капризи:

Калдъръмче - с ярките си и наситени цветове, това растение ще донесе настроение във вашата градина. Обича пряката слънчева светлина и е устойчиво на високи температури. Не трябва да се прекалява с поливането, за да не го удавите. Цъфти цяло лято и не се поддава лесно на атаките на вредителите.

Космос - любимо цвете на пеперудите. Растението предпочита по-слаба светлина и шарена сянка, не е претенциозно към почвата. Полива се 2 - 3 пъти седмично. Идеално е за начинаещи градинари.

Мушкато - богатите и кичести цветове привличат вниманието на домакини, градинари и естети. Растението обича водата, топлината и добре наторената почва, за съжаление често е нападано от вредители. Мушкатото може да краси дома ви целогодишно, но през останалите сезони изисква други грижи.

Невен - чувства се добре на слънчеви и топли места, не е капризно и лесно се отглежда. Растението е известно с козметичните си и лечебни свойства. За да цъфти нормално, трябва редовно да се отстраняват прецъфтелите цветове. Желан обект от вредители и плевели.

Петуния - нежно и крехко цвете, което обича светлите места и хранителните почви. Трябва да се полива обилно и редовно, но не обича застояла вода! Не издържа на течение.