д-р Валентин Иванов, квмн

Много зайцевъди ни питат дали не са закъснели да ваксинират зайците си срещу миксоматоза. Д-р Валентин Иванов, квмн, обяснява, че не са закъснели, но трябва да го направят веднага. Специалистът препоръчва ваксината миксорен. След като ваксината се инжектира, в организма на животното се изграждат специфични антитела, които предпазват имунизираното животно срещу заболяване от миксоматоза.

Продължителността на имунитета е ограничена и зависи от възрастта на имунизираните зайци. Стопаните трябва да знаят, че майчините антитела потискат ваксиналния ефект и затова зайчетата не трябва да бъдат ваксинирани преди 4-седмична възраст.

След еднократна ваксинация на зайчета на над 10-седмична възраст продължителността на имунитета е най-малко 6 месеца. Ако едно зайче е имунизирано преди 10-седмична възраст, то трябва да бъде реваксинирано 6 седмици по-късно и тогава имунитетът трае най-малко 6 месеца

Следващата реваксинация трябва да се извърши не по-късно от 6 месеца след последното ваксиниране.

Две ваксинации годишно - през пролетта и реваксиниране през лятото, трябва да се правят в развъдни стада в регионите с неблагоприятна епизоотична обстановка.

Важно за зайцевъдите, които сами ваксинират зайците си!

Ваксината е годна за употреба 4 часа след разреждането

Ваксиналната доза за 1 заек е 1 мл от ваксината при мускулно инжектиране.

Ваксиналната доза е еднаква за зайците на 1 месец и над тази възраст независимо от тяхното тегло. И още.

Ваксината трябва:

прави се подкожно или на в горната една трета на едното ухо със специална двойна игла;

да се съхранява в хладилник (2-8 градуса);

да се пази от светлина;

да се съхранява на сухо място.

Ваксинират се само здрави зайци.