Започва приемът на заявления и декларации по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Трябва да се подадат от всички собственици и ползватели на земя декларациите по чл. 69 и 70, и във връзка със сключването на споразумени по чл. 37в от закона. Срокът е до края на юли.

Стопаните могат да заявят своето желание за участие в разпределение на земята по масиви за ползване в съответното землище или да декларират, че сами желаят да обработват нивите си.

В редакцията на "Български фермер" вече се понатрупаха доста въпроси за подаването на декларациите и заявленията, но и много казуси, които възникват.

Какво може би не знаете

Собствениците на земя са длъжни да подадат декларация, в която да посочват формата на стопанисване и начина на трайно ползване на земите, които избират.

Тези, които обработват лично земите си и ги заявяват за подпомагане, трябва да са наясно, че ако не подадат декларации, то имотите, за които не са сключени договори за наем или аренда, ще бъдат включени в процедура за създаване на масиви - т.нар. получаващи се "бели петна".

Ползвателите и собствениците трябва да знаят, че за целта се публикуват съобщения в областните дирекции "Земеделие", както и обяви на видни места в кметствата, общините, областните администрации и местния печат. Трябва да ги следят.

Важно:

. Декларации по член 69 от правилника за приложение на закона за земята се подават до 31 юли от всеки собственик. В тях се посочва начина, по който ще се ползва всеки от имотите през предстоящата стопанска година - в реални граници, или в масиви.

. Декларация по член 70 също се подава до 31 юли от всеки ползвател - той е длъжен да представи в общинската служба копие от договорите за ползваните от него имоти и опис, съгласно регистрираните в общинската земеделска служба договори или документи за собственост.

Всеки ползвател също трябва да посочи в заявлението начина, по който желае да ползва всеки от наетите или арендувани имоти през предстоящата стопанска година - в реални граници или комасирано.

Имотите, посочени за ползване в реални граници не влизат в създаването на масиви за ползване.