Само не забравяйте най-важното - първо си набавете качествено мляко - краве или биволско, и се убедете, че то наистина е такова.

Налейте 2 л прясно сурово мляко в по-голяма тенджера, добавете 5 г (1 чаена лъжичка) лимонена киселина - лимонтузу, разбъркайте и сложете на умерен огън. Така суровината се загрява до 30 градуса, млякото се пресича, което е резултат от коагулирането на белтъка. След това се добавя 2 мл сирищна мая и се нагрява още малко - до 40 градуса, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Коагулиралите белтъчини образуват еластична маса и когато сместа достигне 40 градуса, се сваля от огъня и се оставя на спокойствие за 15 минути.

След това сиренето се прецежда с гевгир и се слага да се загрее в тефлонов тиган, като се бърка. При това загряване то става меко и еластично и се отделя още суроватка. Когато започне да се точи, вече е готово за месене, което се прави, както се меси хляб. Само 4-5 движения са достатъчни. На този етап се добавя солта - по избор.

Следва оформянето на топките, с желаната големина и форма. Готовите топки се поставят в ледена вода с плаващи в нея бучки лед, за да се охлади готовото сирене. Изважда се, подсушава се и домашно приготвената моцарела е готова за консумация. Може да се съхранява в хладилник до 4 дни. Така ще сте сигурни в качеството на продукта, удоволетворени от своето кулинарно произведение и ще консумирате едно истинско млечно вълшебство.