Бялото пилешко месо е диетичен продукт, който съдържа голямо количество лесноусвояеми белтъчини. Ето защо месото е особено популярно сред онези, които държат на здравословното хранене. От друга страна пилешките гърди имат своите особености при приготвянето - може да се получи суховато, невкусно и трудно за дъвчене.

Сега ще разкрием някои тайни как ястията ви да се получат сочни и ароматни. И най-важното - нискокалорични. С пилешки гърди можете да приготвите много ястия, най-често, заради сухотата на месото, то се пържи със зеленчуци в различни сосове. За съжаление тези блюда съвсем не са диетични. Може ли да се справим с този проблем? Да, ако изберем печенето и задушаването и правилния сос. При всяко положение тази обработка е за предпочитане пред пърженето и се препоръчва от диетолозите.

1. Пилешки гърди с коричка от червена чушка и магданоз

Продукти: 4 пилешки гърди без кожа и кости, 3 скилидки чесън, 1 червена чушка, и една малка шепа магданоз, 2 супени лъжици зехтин.

Фурната се загрява до 200 градуса. Гърдите се поставят в тавичка и се натриват с подправки на вкус. Червената чушка се нарязва на едро. Заедно с чесъна и магданоза се изсипва в купа и с помощта на блендер се разбива за няколко минути. На тънка струйка се прибавя и маслото. С получената зеленчукова смес се намазва месото. Добавя се малко водичка да покрие дъното. Пече се без капак 25 минути.

Така можете да приготвите много ароматно и нискокалорично ястие, а ако искате да приготвите едновременно и гарнитурата прибавете зеленчуци по ваш вкус - картофи, патладжан, тиквички и т.н.

2. Пилешки гърди в пакет (ръкав) за печене

Продукти: 2 пилешки гърди с кост, 4 скилидки чесън, 1,5 ч.л. чили сос с чесън, 1 ч.л. горчица и растително масло, подправка за пиле, черен пипер, сол.

Смесете горчицата с пикантния сос, подправките за пиле, маслото и черния пипер. Намажете с получената смес месото и добавете нарязания на ситно чесън. Оставете за 2 часа да се маринова. Сложете в пакета за печене и печете във фурната 40 минути (температура 190-200 градуса). В края на печенето пакета се отваря и температурата се повишава, за да се получи приятен загар на месото.

3. Пилешки гърди запечени в сметана

Продукти: 400 грама пилешки гърди, 8 дафинови листа, 5 супени лъжици заквасена сметана, 3 скилидки чесън, подправки за пиле, сол.

Покрийте тавичката с фолио. Натрийте месото със сместа от сол и подправката за пиле. Шпиковайте с чесън (с остър нож,се правят прорези и в тях се поставят парченца от скилидките чесън и намажете от всички страни със заквасената сметана. Натрошените дафинови листа, се слагат около месото. Поставете формата в предварително загрята до 150 градуса фурна за 30 минути, след което се повишава температурата до 200 градуса и се пече до готовност.

4. Пилешки гърди печени във фолио

Продукти: 2-3 скилидки чесън, 1 пилешки гърди, зехтин, черен пипер, сол.

Смесетете маслото с черния пипер, солта и се прекарания през преса или ситно нарязан чесън. Можете да добавите 1-2 дафинови листа. Разбъркайте до получаването на еднородна смес. Направете разрези от горната страна на месото, за да може по-добре да се изпече. Натривайте с марината, покрийте и оставете в хладилник за един час. Обелете и нарежете лука на тънки пръстени. Сгънете фолиото на два пласта и го намажете с малко масло. Сложете лука, отгоре гърдите и завийте добре фолиото. пече се 35-40 минути в предварително загрята до 190-200 градуса фурна.

5. Пилешки гърди с мед сос

Продукти: 2 бр. пилешки гърди, сос - 1 супена лъжица течен мед и тъмен соев сос, 0.5 лимон (сок), зелени подправки.

С лимоновия сок, смесен с меда и соевия сос, натривайте гърдите и оставете за 5-10 минути. Сложете в тавичка зелените подправки (копър, магданоз или др.) като "канапе" върху което ще се пече месото. Сложете пилето с кожата нагоре и го полейте със соса. Между гърдите сложете парченца от лимона, от който сте изцедили сока.Пече се 30-35 минути при 190 градуса.

Можете печете пиле с мед и по малко по-различен начин: отделете филето от костите. Леко начукайте и оставете да се маринова за 2 часа в 300 мл полусухо бяло вино. Добавете нарязания на ситно лук на пръстени, подправките и дафиновия лист. Сложете в съд за печене и полейте с маринатата. Намажете с мед и печете 15-20 минути от всяка страна в 180-200 градуса.

Последната рецепта едва ли е нискокалорична, но понякога ни се иска да се поглезим! Специално за такива случаи е рецептата на пилешки гърди в тесто.

6. Пилешки гърди в бутер тесто

Продукти: 500 г бутер тесто, 200 г гъби, 30-40 г твърд кашкавал, 4 половинки пилешки гърди, 2 глави лук, 1 жълтък, клончета от копър и магданоз, масло, черен пипер, сол.

Пилешките гърди леко се начукват. Натриват се със сол и черен пипер и се запържват на силен огън в масло за 1-2 минути от всяка страна. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до покафеняване. Добавят се гъбите и се пържи докато течността се изпари.

Нарежете магданоза и копъра на ситно, а сиренето настържете на ренде. Прибавете към гъбите и лука, подправете със сол и черен пипер. Размразеното тесто се разстила върху набрашнения работен плот и се нарязва на 4 квадрата. В центъра на всеки квадрат се слага от гъбите и от горе от гърдите. Тестото се загръща, да се получат пакетчета. Краищата леко се намокрят с вода, за да могат по-добре да прилепнат. Пакетчетата се поставят във форма за печене върху пергамент с "шева" надолу, поръсва се с вода. Отгоре се намазва с яйчен жълтък. Пече се 20 минути при температура 200 градуса.