Всички ще работим за 10% увеличение на работните заплати на учителите от 1 януари 2017 г. От 1 август 2016 г. обезщетението при пенсиониране ще се увеличи на 10 работни заплати, от 1 януари 2017 г. - 10 заплати и половина, което е над определеното в закона. Одобрено е допълнително заплащане за класен по 30 лв. от 2017 г.

Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на събора “Мисия учител”. 12 000 учители от цялата страна пристигнаха за него в зала “Арена Армеец” в неделя. Според Кунева заплатите на 100 000 учители са структуроопределяща политика в държавния бюджет и спекулации на тази тема не може да се правят.

Мога да обещая, че министерството системно ще подобрява социалния статус на учителите, обърна се към тях Кунева. Министърът на финансите Владислав Горанов я уверил, че централен приоритет за следващия бюджет ще бъде образованието.

Водещите политики ще са МОН да поддържа средната

учителска

заплата над

средната за

страната

с колкото се може повече, каза още тя от сцената на препълнената зала. А минималната заплата на преподавателите ще се увеличава изпреварващо.

Министерството ще подобри системата за квалификация на учителите.

Отделно ще бъдат увеличени заплатите в детските градини предвид изоставането им от тези в училището. Учители от цялата страна се събраха в зала “Арена Армеец”. Те се радваха и на изпълненията на група “Легендите”.

Учители от цялата страна се събраха в зала “Арена Армеец”. Те се радваха и на изпълненията на група “Легендите”.

Учители от цялата страна се събраха в зала “Арена Армеец”. Те се радваха и на изпълненията на група “Легендите”.

Меглена Кунева обяви:

“Въпросът за парите е централен.

Не вярваме

в реформите

без пари

Разходите за образование са инвестиция. Едва ли има друга професия освен може би лекарската, която да е така свързана с бъдещето. Едва ли има друга професия с толкова основополагащо значение”, каза още Кунева. Президентът Росен Плевнелиев поздрави учителите.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави учителите.

Тя обеща да се ускори електронизацията, за да се разтоварят учителите от административна работа и да имат повече време за учениците.

Заемаме се да

възстановим

тежестта на

професионалното

обучение,

защото няма бизнес в страната, който да не се нуждае от кадри, каза още министърката. МОН ще търси за това кметовете, общините и бизнеса. Ранното отпадане от училище също щяло да е приоритет.

“Правим събора, за да съберем цялата енергия на едно място, да покажем силата на българския учител, да бием звънеца, че учителите са гръбнакът на реформата”, обясни Кунева. И посочи 2 водещи цели - учителят да е в центъра на образователната система и системата да се отвори за нуждите на обществото. Диян Стаматов разяснява детайли от предстоящата реформа.

Диян Стаматов разяснява детайли от предстоящата реформа.

“Трябва да има диалог между учители и ученици, между училището и държавата. Това не са думи на политик, а на ваш колега - г-жа Таня Петрова, учител по български език и литература в столичното 119-о училище.”

Кунева цитира в началото на речта си интервюто в “24 часа” на младата преподавателка. Други учители пък бяха записали посланията си на клип.

Учениците едва ли ще запомнят какво сме им казали, но няма да забравят как сме ги накарали да се чувстват, каза пред колегите си учителят по философия от Враца Борислав Тодоров.

Първият от столетие учителски събор продължи близо 4 часа. “Искам да ви се радват, за ви обичат, да продължите. Благодаря!”, закри форума министър Кунева.

Президентът: Бъдещето

не идва по тръби за газ, а

с иновации и образование

“Няма как да не съм тук, когато учителите на България са в една зала. Когато толкова много учители на България са в една зала, това, което политиците трябва да направят, е да застанат мирно, да ви погледнат в очите и да ви чуят.”

С тези думи приветства участниците в събора президентът Росен Плевнелиев. Искрено се вълнувал от тази среща, защото няма човек, който да е успял без подкрепата на поне един учител. “Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, а чрез иновации, талант и образование”, заяви още президентът. И настоя то да стане национален приоритет - дългосрочен и стратегически, на държавата в партньорство с бизнеса.

Качественото образование е комплекс от фактори, но ключов е добре подготвеният, мотивиран и постоянно развиващ се учител, обърна се към залата кметът на София Йорданка Фандъкова. Припомни, че през последните години са построени над 80 нови сгради на детски градини и 3 нови училища, строят се спортни зали, а с мерките за енергийна ефективност на сградите се пестят между 30 и 50%.

Поздравителни адреси изпратиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов. 

Всеки клас със свой учебен план,

горещ телефон за новия закон

Всеки клас ще може да има свой учебен план. Заради автономията на училищата пък всяко може да си създаде свой уникален облик, за да е ясно разпознаваемо.

Това каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов пред колегите си в зала “Арена Армеец”. “От 3 дни си казвам: Няма да се притесняваш. Досега не съм имал възможност да говоря пред толкова много учители”, призна в началото той.

Диян Стаматов подробно говори за промените, които ще настъпят заради новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Собственият учебен план ще позволи да се дадат часове за надграждане на знания, обясни той.

Следващата свобода била изборът на учебници. Колегите по история ще са първите, които ще се докоснат до потребността да оценят 8 комплекта за 5-и клас, за да работят по тях от 15 септември, посочи зам.-министърът.

Друг плюс на новия закон била възможността за създаване на иновативни училища или паралелки. Не се страхувайте да бъдете иновативни, много от вас отдавна са, каза още Стаматов.

Заради многото въпроси на учители по новостите в закона скоро ще бъде открит горещ телефон в образователното министерство. 

Рачков разсмя залата с 10 училищни правила

Популярните водещи Мария Игнатова и Димитър Рачков усмихнаха участниците. Рачков обяви 10 правила за поведение в училище.

1. Не споменавай напразно името божие на контролно, щом от вечерта можеш да си подготвиш пищови.

2. Не пожелавай напразно групата на ближния си - неговите задачи може да са още по-трудни.

3. Ако имаш два пищова за класното, дай единия на ближния си.

4. Не оставяй домашното си за утре! Може да те мързи повече.

5. Ако изпитат ближния ти и той не знае нищо, смей се само ако си учил. Ти може да си следващият изпитан.

6. Голяма дума кажи, голямо междучасие не пропускай.

7. Почукай и ще ти бъде отворено. Ако почукаш втори път и никой не отвори, значи учителката е болна и отивате в кафенето.

8. Когато учителите предават нов урок, кимай - така изглежда, че знаеш много.

9. Ако се успиш за първия час, не ти е било писано да ходиш на училище. Поспи още.

10. Прощавай на учителя, когато ти пише двойка, също както той ти прощава, когато си ровиш в телефона по време на час.