Традиционните продукти се продават на рафтовете в хранителните магазини с все по-различен състав, като някои производители преминават линията на допустимото. Това каза Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" пред Bloomberg TV Bulgaria.

Преди дни организацията оповести изследване, от което стана ясно, че някои производители продават майонеза без яйца и с преобладаваща съставка – вода.

"Говори се, че няма стандарт за майонезата, което не е вярно. България има стандарт от 1987 година и там много ясно пише, че има яйчни и безяйчни майонези, има високомаслени и нискомаслени“, заяви проф. Йордан Гогов. Той уточни, че стандартът не е задължителен, а доброволен.

"Когато подготвяхме проучването и потърсихме стандарти и норми, буквално за пет минути намерихме за САЩ, Франция, Белгия, но българският държавен стандарт е някаква тайна, която може да бъде намерена само в специализирана библиотека", каза Николов.

По думите му потребителят трябва да има достъп до цялата информация, която касае неговото хранене и тя трябва да е обозначена ясно на етикета.

"Потребителят има право да си купува дори и вредни храни, но е важно да не бъде заблуждаван", смята той.