Пчеларите с опит знаят, че когато се каже варовито пило, това означава, че кошерите са заразени с аскосфероза - гъбично заболяване на медоносната пчела

Заразяването става със спори, които попадат заедно с прашеца, водата и нектара в средното черво на ларвата. След покълнването мицелът им прониква в цялото тяло, ларвите изсъхват и наподобяват бучки с белезникав или червен цвят. Те не залепват за стените на килийките и при разклащане на питата тракат или изпадат от разпечатаните килийки. Пчелите се стремят да почистят килийките, като ги разпечатват и изхвърлят труповете, които изпадат по дъното или пред кошера. Но заразата (спорите) остава по питите, меда, прашеца, дъното и стените на кошера.

Какво да направите

Извадете всички пити с болно пило и ги изгорете. Прехвърлете семейството в чист кошер и му придайте млада майка от здраво семейство. Срещу варовито пило (аскосфероза) и аспергилоза (каменно пило) се използва препаратът фунгисан.

Начин на приготвяне

Към 1 л студен (това е много важно!) захарен сироп прибавете 2 мл фунгистан и разбъркайте добре. В хранилка от 700 мл сложете 500 мл разтвор - до 3-4 пъти, през 6-7 дни.