При хипертония то трябва да е под 140/90, а пулсът - към 70 удара в минута

Първата топла вълна за сезона вече се усеща. Рязката смяна на хладно време с високи температури отново ще постави на изпитание хората с хронични заболявания, особено на сърдечносъдовата система. Тя е стрес за всички, но при здравите организмът се адаптира по-лесно.

Хипертонията е едно от заболяванията, които изискват повече внимание в жегите. “При топло време човек се поти, кръвоносните съдове се разширяват. Първият съвет към хипертониците е да поемат повече течности за компенсация - поне 1,5 л на ден, а най-добре 2 л”, казва д-р Зоя Кунева, началник на отделението по неинвазивна диагностика в Клиниката по кардиология на Александровска болница. Под течности се разбира и водата, и напитките, но се изключва алкохолът.

При високо кръвно човек не бива да се излага на пряко слънце. Ако се налага излизане, нека да е преди 11 ч или след 17 ч, а ако не може да се избегне, шапката е задължителна, съветва д-р Кунева.

В топлите дни и при резки колебания в атмосферното налягане и температурата навън не бива да се допуска физическо натоварване, напомня д-р Кунева. Това е вид стрес за организма, както и психо-емоционалното напрежение, преяждането, твърде топлото време и др. “Реакцията на стрес е тахикардия - за сърцето е все едно тичаш по баир”, обяснява д-р Кунева. Пулсът трябва да бъде около 70 удара в минута.

Вследствие на по-силното изпотяване част от хипертониците свалят артериалното налягане и се чувстват зле. В такъв момент най-добре е кръвното да се премери и ако е под 130/80, човек да се обърне за съвет към лекуващия си лекар как да се коригира лекарствената схема. Не всички страдащи от високо кръвно го свалят осезаемо при топло време, предупреждава тя. Промените в дозировката на лекарствата се правят само от лекар, а не на своя глава.

Стойностите на кръвното, които трябва да се поддържат при хипертония, са под 140/90 мм живачен стълб.

Рязкото понижение, както и рязкото покачване на кръвното, предизвикват прилошаване, призляване. Почти никой обаче не може да се ориентира по симптомите дали кръвното е скочило, или е паднало твърде много.

В такъв случай човек трябва да седне на сянкаи да пие повечко вода или чай, ако не е топъл или твърде студен, съветва кардиологът. Ако след 10-ина минути не преминава, кръвното трябва да се измери, за да се види високо ли е, или ниско. И в двата случая течността помага, но има особености, казва д-р Кунева. При ниско кръвно човек трябва да пие айран със сол и да хапне нещо солено - сирене, солети, като пие повечко вода. Солта е нужна, за да задържи обема вода в кръвоносните съдове и артериалното налягане да се вдигне.

Всички с хипертония трябва да си носят хапчетата за кръвно, когато са навън, напомня д-р Кунева. Всеки има лекарствена схема. Към схемата може да се прибави само хлофазолин - добре познат медикамент на опитните хипертоници, който спасява при хипертонични кризи.

Ако човек има хипертония и сърдечна недостатъчност, трябва да си носи и друго спасително лекарство - бързодействащ нитрат. Щом усети стягане в сърдечната област, си впръсква от медикамента или слага под езика, ако е таблетка. Отново са нужни повече течности. Ако не премине до 5 минути, трябва да се търси лекар. Стенокарден пристъп може да се провокира и от високо кръвно, и от твърде ниско.