Висококачественото обновяване на овчите стада става само със здрави, добре развити, с генетични заложби за висока продуктивност женски животни, напомня нашият консултант проф. Михо Семков.
В овцевъдната практика всяка година се извършва ремонт, т.е. бракуване и изваждане от стадата на негодните за разплод овце - стари (след 4-ото или 5-ото оагване), болни, слаби, ялови, осакатени, нископродуктивни и други и на тяхно място влизат бременни, за първи път заплодени шилета или дзвиски. Това става наесен. Но ако искате да имате рентабилно овче стадо, още сега може да планирате с колко млади животни да увеличите стадото. При нормални условия на хранене и отглеждане на овцете годишният брак възлиза на около 20-25 процента и когато в стадата влиза съответният брой ремонтни животни, се осъществява просто възпроизводство. Ако овцевъдите имат условия и планират увеличаване броя на овцете, те освен за замяна на бракуваните овце подготвят и заплождат повече женски шилета и увеличават броя на животните в стадото с 10-15 или 20 процента, т.е. разширено възпроизводство.
За увеличаване броя на овцете в страната през следващите години трябва да се осъществява ежегодно разширено възпроизводство в наличните овцеферми и създаване на нови такива.
За да се постига ежегодно качествено обновяване на стадата, т.е. в тях да влизат здрави, добре развити, с генетични заложби за висока продуктивност женски животни, е необходимо предварително, планово, целенасочено да бъдат извършени редица зоотехнически дейности, изразяващи се основно в следното:
0 синхронизирано (уплътнено) заплождане на овцете майки с цел получаване на относително едновъзрастови женски агнета за разплод;
0 заплождане на овцете с елитни разплодни кочове с генетични заложби за висока продуктивност;
0 правилно хранене на овцете през бременността с цел раждане на едри и жизнеспособни агнета за разплод.
0 създаване на хигиенни условия за отглеждане и опазване на новородените от заболявания.
Решаващо значение за качеството и продуктивността на ремонтните женски животни има нормалният растеж и развитие от раждането до първото им заплождане. Особено важно е още след раждането новородените да поемат максимално количество коластра и през първите 15-20 дни да се хранят обилно с мляко или млекозаместители и да достигнат на тази възраст 10-12 кг. След 20-дневна възраст е необходимо да се намали течната храна, за да се ускори поемането на по-големи количества концентрирана смеска, която те започват да приемат още след втората седмица след раждането. На тази възраст започва приемането на доброкачествено ливадно и люцерново сено, което има голямо значени за развитие на търбуха и цялата храносмилателна система.
Основен критерий за отбиване на женските агнета за разплод е те вече да могат да консумират висококачествени стартерни смески - около 150 г дневно, и да има на воля доброкачествено ливадно и люцерново сено. На възраст около 35-45 дни и достигната жива маса над 15 кг те могат да се отбиват, без това да оказва неблагоприятно отражение върху тяхното развитие, ако след отбиването се хранят на воля с концентрирана смеска със 17-18% суров протеин и доброкачествено сено - за гарантиране развитието на търбуха. При правилно хранене и отглеждане на отбитите женски агнета за разплод те достигат полова зрялост (първи еструс и овулация) още на 6-месечна възраст, когато са достигнали жива маса около 50 процента от стандартната жива маса за съответната порода. Стопанска зрялост и годност за заплождане се достига на 9-10-месечна възраст при 70 процента от живата маса за породата.
Необходимо е да се подчертае различното значение на обилното хранене през отделните възрастови периоди до настъпване на половата зрялост и след това. Установено е, че високото ниво на хранене през първите 2,5 месеца след раждането и след 6-месечна възраст са благоприятни за растежа, развитието и продуктивността. Обилното хранене в периода от 2,5- до 5-месечна възраст е неблагоприятно за следващата млечна продуктивност на овцете, защото в този период се отлагат значителни количества мазнини и съединителна тъкан във вимето на растящите женски агнета, които впоследствие не могат да се изместят напълно от жлезистата тъкан, която синтезира млякото. Ето защо от 2,5- до 5-месечна възраст трябва да се осигури умерено хранене, което да осъществи оптимален дневен прираст в този период от 150-180 грама.
Ранното заплождане на шилетата на 10-месечна възраст, при условие че са достигнали 75% от живата маса за породата, има важни икономически предимства - по-ранно получаване на приплоди и мляко.
Трудностите, които ще възникнат в организацията по заплождането и агненето поради несъвпадане напълно на сезона на заплождане на овцете майки и шилетата, ще се компенсират от продукцията, която ще се получи от по-рано заплодените шилета.