Жени Владинова
Изброените възможности са най-новите финансови продукти, които предлагат от Микрофинансиращата институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС), дъщерно дружество на Българската банка за развитие. Според изпълнителния директор Костадин Мунев (вдясно на снимката) и зам.-изпълнителния директор Елен Георгиев на МФИ ДЖОБС целта е с двата нови нови финансови продукта да се финансират клиенти - земеделски производители, стартиращи микро- и малки предприятия, които са търговци по смисъла на на чл. 1 от Търговския закон, кооперации по Закона на кооперациите, занаятчии по Закона на занаятите. Или всички, които по една или друга причина са "изключени" от пазара на финансовото подпомагане. Важно е да се знае, че желаещите да получат възможност за лизинг трябва да са регистрирани в съответната браншова организация.
До момента МФИ ДЖОБС дружеството е подкрепило 371 предприятия, като са сключени 479 лизингови и кредитни сделки. А 14% от тях са стартиращи.

Най-голям е делът на финансово кредитиране в сектор "Селско и горско стопанство" - 38%

Възможностите са няколко - лизинг на земеделска земя, на земеделска техника, на индустриално оборудване, на транспортни средства.
Лизингът на земеделска земя е с максимален размер до 300 000 лв. Всеки земеделски производител, който желае да получи кредитиране, трябва да направи встъпителна вноска минимум 10%. Срокът за погасяване е от 12 до 120 месеца. А гратисният период е до 18 месеца, максимум 6 месеца годишно. Годишната лихва е от 7% до 9% при фиксиран лихвен процент. При обезпечението се взима запис на заповед.

Защо е по-изгодно да се купи земя на лизинг

Пример: Ако има хубава земя, която земеделският производител ползва под аренда, на 10-ата година ще трябва да даде 25 хил. лв., а за купуване на лизинг на същата земя за същия период ще му трябват 22 хил. лв. и ще бъде собственик на земята.

Купуване на земеделска техника втора и трета ръка

Според проучване 37% от земеделските производители не могат да си позволят да купуват нови земеделски машини и други транспортни средства. Новият финансов продукт на МФИ ДЖОБС им дава възможност да си осигурят необходимия машинен парк, като ползват лизинг. В този случай финансирането е до 25 хил. евро или левовата им равностойност. Тук собственото участие на земеделския производител е 20%, а срокът на погасяване е от 12 до 60 месеца. Гратисният период е до 6 месеца през първата година и до 3 месеца през следващите години, годишната лихва е от 7,25% до 9,5% при фиксиран лихвен процент. Обезпечението е същото като при ползването на лизинг за купуване на земеделска земя.

(Видео 1)

(Видео 2)