И това се отнася както за вътрешния, така и за световния пазар. Има силно търсене, особено в бързо развиващите се икономики. В последния доклад на ФАО за перспективите на селското стопанство се прогнозира, че в периода до 2023 г.

търсенето на млечни продукти в световен мащаб ще нараства с около 2% годишно

Затова може би и въпреки проблемите, свързани със свръхпроизводството на мляко в страните членки на ЕС, търсенето на млечни говеда в ЕС е повишено. Разбира се, средните стойности варират всяка седмица и има необичайно високи, както и необичайно ниски цени, което е нормално.

На специализираните европейски търгове за животни за една седмица се търгуват общо 26 млекодайни животни. На търг в Англия за отелила се юница цената достига 1 860 английски лири, а за отелила се крава се стига до нов рекорд за тръжна цена от 2 390 английски лири.

Какви са тръжните цени:

0 цената на младо биче от породата Холщайн е продадено за 53 английски лири, което е спад от 5 лири или 8,6% в сравнение с предишни аукциони;

0 25 женски телета (юници) от породата Херефорд са търгувани на средна цена от 133 английски лири, което е увеличение от 29 лири или 27,9%;

0 цената на женско теле (юница) кръстоска достига средно 205 лири или със 17 лири (9,0%) повече от средната цена на предишен аукцион (тогава тя е била 188 лири).

И макар и с проблеми, налице е сериозен потенциал на млекопреработвателната промишленост на ЕС особено що се отнася до световния пазар. Прогнозното нарастване на търсенето на млечни продукти в световен мащаб е 2% годишно, което предлага възможности за продукти с произход от ЕС. Но наблюдателите изрично подчертават, че тези възможности за износ трябва да бъдат балансирани със стабилен вътрешен пазар, като последният заема повече от 90% от пазара на млечни продукти в Европа. Не обаче бива да се подминава фактът, че на пазара все повече преобладават сухите млечни продукти.