Родина на бугенвилеята е Бразилия. У нас тя се отглежда само в саксии и контейнери, които при 15 градуса температура на въздуха, вече могат да бъдат изнесени на балкона или двора.

Бугенвилията вирее добре на много въздух и слънце. Трябва да е на светло, прохладно и далеч от течение. Най-сериозното изискване на бугенвилията е към светлината. Тя трябва да е силна през всички сезони. Температурата, с изключение на зимния покой, когато трябва да е ниска - 10-12 градуса, е другото важно условие за добро развитие. Тя трябва да надвишава 22 градуса.

Поливането трябва да е съобразено с температурата - при горещо време се полива всеки ден с хладка вода, като тя не бива да се задържа в подложката. През зимата вода се дава много внимателно и ограничено, особено при температура под 12 градуса.

Почвата трябва да е богата и рохкава. Съдовете, в които се отглеждат бугенвилията не трябва да са твърде големи, защото се влошава цъфтежът за сметка на листната маса и новите клонки.

След прецъфтяването младите клонки се подрязват на 4-6 пъпки, от които ще пораснат нови клонки и ще цъфнат още същата година. Подрязване при бугенвилията се прави или в началото на пролетта едновременно със започването на растежа, или през есента, когато листата на растението опадват. Клонките се скъсяват с една трета, а при необходимост - дори наполовина. Тънките, сухите и слабите клончета се отстраняват изцяло. Подрязването е необходимо, защото тогава бугенвилията цъфти много по-обилно.

Размножаването става с резници, които се вкореняват при висока температура и въздушна влажност, а понякога даже и във вода. Най-добри резултати се постигат при вкореняване на отводи.