Пак е време да си припомним десетките растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки и др. притежават инсектицидни, акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства.

Поне това личи от писмата и обажданията на десетки наши читатели, които искат на вилата да опазват продукцията си чрез употребата на тези естествени природни продукти за растителна защита, защото вярват в техните предимства и принос за екологичното земеделие. Предлагаме доказано полезни рецепти, които помагат в борбата с вредители и неприятели.

Тази година листните въшки отново са голяма напаст. В борбата с тях по овощни култури, лозя, зеленчуци растенията могат да се третират с извлек от 200 г ситно нарязан кромид лук който за 15-16 часа е бил накиснат в 10 литра вода. След това се прецежда и се пръска преди завиването на въшките в листата. За прилепител чудесна работа може да свърши течен сапун, който се прибавя към извлека - 10-15 мл.

Същият извлек е ефикасен и срещу паякообразуващия акар при ябълката, крушата и краставиците. Използва се по време на вегетацията няколко пъти през 7 дни.

Срещу голите охлюви и срещу морковената муха между морковите и ягодите плитко се заравя в почвата нарязан на парчета лук.

За борба с листните въшки, акари и други вредители по сливата може да се използва извлек от чесън, с който растенията се пръскат неколкократно през 7 дни.

Според рецептата на ситно се нарязват 3 средно големи глави чесън, заливат се с 10 литра вода с температура около 25°С и се оставят да престоят 7 часа.

За домакините: със същия разтвор могат да се третират и саксийните цветя.

Листните въшки, плодовите червеи и ларвите на пеперудите при овощните и зеленчуковите култури може да се унищожат или многократно да намалеят със следния разтвор: нарязват се на ситно 1 кг доматени растения и се накисват в 1,5 л вода. След 1 час извлекът се прецежда, разрежда се със 7 литра вода и се прибавят 5 мл течен сапун или друг прилепител.

Много стопани ползват люти чушки, за които от дядовците си сме чували още, че са спасявали от гъсениците в ранните стадии от развитито им, от листните и щитоносните въшки при цветя и някои трайни насаждения.

100 грама от тях се накисват в 2 литра топла вода за 5 дни. Извлекът се прецежда и се добавят 3-4 мл течен сапун. Пръска се през интервал от 7 дни.

Пелинът се е доказал за борбата с ларви на плодовите червеи, акарите, листогризещите гъсеници и зелевия молец.

Но кога се бере и как да се направи отвара?

Бере се време на цъфтежа. 2,5-3 кг от него се смилат или нарязват на ситно и се накисват в 10 литра вода за 24 часа, след което се варят половин час.

Разтворът се прецежда, преди пръскане се разрежда с вода в съотношение 1:1 и към него се прибавят десетина мл течен сапун.

И тютюневият извлек е полезен срещу всички видове листни въшки, листните бълхи и оси, зелевия молец, трипсове.

Приготвя се, като се натрошат на ситно 100 г сухи тютюневи растения или отпадъците от тях и се залеят с 2,5 литра топла вода. Оставят се да престоят 2 дни и се прецеждат. Полученият извлек се разрежда с още 2,5 л вода и се прибавят 8 мл течен сапун или друг прилепител. Пръска се 2-3 пъти през 10 дни.

Татулът е стар познайник, опасен е, да се внимава с отварата. Ползва се срещу листните въшки, листните бълхи, дървеници и паяжинообразуващите акари.

Използват се 2 кг листа, цветове и пъпки, които се заливат с 2 л вода с температура около 30 С и се варят 2 часа на спокоен, несилен огън. Прецеждат се и разтворът се долива с вода до 5 литра. Прибавят се 5-6 мл прилепител.

Успехи с глухарче има срещу листните въшки и бълхи и неподвижните форми на акарите при овощните култури. 200-250 г сухи корени или 0,5 кг суха надземна маса от глухарче се накисва за денонощие в 5 литра хладка вода. Първото пръскане е при разпукване на пъпките, а второто - веднага след прецъфтяването. Следващите третирания се извършват през около 2 седмици.

Ралицата също помага срещу листогризещи гъсеници, лъжегъсеници на листни оси по овощни и зеленчукови култури.

Използва се наземната маса, набрана в началото на цъфтежа, както и събрани през есента или ранна пролет корени.

За 2 дни в 5 литра хладка вода се накисват 0,5 кг изсушени растения или 50 грама корени. Вари се час и половина, прецежда се и може да се съхранява в тъмни стъклени бутилки не повече от 30 дни.

Към 5 литра работен разтвор се добавят по 8-10 сапун за прилепител.

Поповото прасе не обича хризантеми

Стъблата им, събрани през есента, се нарязват на ситно и се смесват със семена, които ще се сеят. Ако растенията са вече разсадени, стъблата на хризантемата се поставят около корените им.

Засяването на къдраволистен магданоз предпазва от нападение на филоксера

За целта магданозът се отглежда в междуредията на директните сортове лози. Къдраволистният магданоз отблъсква и голите охлюви.