Предварителните данни на Еврокомисията сочат, че производството на свинско месо в Общността през февруари се е увеличило на годишна база със 6% - до 1,95 млн. т. И тъй като този февруари имаше един допълнителен ден заради това, че е годината е високосна, така че може да се говори за ръст едва от 1 процент. Това представлява намаление на темповете на растеж в сравнение с по-голямата част от 2015 г., което позволява да се прогнозира, че доставките на свинско месо ще намаляват през цялата година.
Аналогични са и кланичните обеми - през февруари те са се увеличили с 5 процента - до 21,4 млн. глави, но това е само незначителен растеж.
Основните европейски държави-производителки нас вине сега рационализират племенните си стада, затова обемите на кланични свине намаляват.
Февруарските производствени обеми на свинско месо в различните държави-членки на ЕС в сравнение с миналата година показват разнопосочна тенденция.
Испания е увеличила производството на свинско месо с 14 процента в сравнение с миналата година. Но тъй като през 2015 г. страната отчита общо увеличение на поголовието свине, това нарастване не е учудващо.
Германия и Франция също отчитат увеличено производство на свинско месо - около 6 процента. Затова пък Дания и Холандия са намалили производството съответно с 6% и 10%.